Naptár

március 2015
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Hirdetés

Rovatok

Blogajánló

Alma projekt

2010.10.06. 16:49 - zora57

Címkék: alma gyerek fejlesztés otthon

Ezek a játékok készültek otthoni használatra az alma projekt keretében. Ezek a készségek/képességek fejlesztésére szolgálnak, nem tanulásra. Szándékosan nem tartalmaz a készlet betűket, olvasás tanulását szolgáló játékokat. Elegendő ezt az iskolában megtanulni. Ha igény van rá, természetesen pótlapokat készítünk a betűkkel kapcsolatosan, de kérem, ezt külön jelezzétek. Az első csomag a mappát is tartalmazza, van benne kisebb/nagyobb, memóriakártya, saját, pár lapos mesekönyv, az almafa élete a magtól a termésig (sorrend), az almafa a négy évszakban (sorrend, évszakok), számos színező, számolási játék, mese, mondóka, vers, fejlesztő feladatok, stb. A második csomag a számolási játék, almás fűző, íráselőkészítő, mintakövető, melyik következik a sorban, feladalapok.

A Magyar Mese Napja

2010.09.30. 10:16 - zora57

Címkék: gyerek mese elek benedek

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Mese Napját. Ennek aprópóján egy Benedek Elek mesét hoztam.

A rózsát nevető királykisasszony

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egyszer egy király, s annak egy csuda­szép leánya. Ha ez a királykisasszony nevetett, rózsák hulltak a szájából, s ha lehúzta a cipellőjét, s mezítláb ment az úton, minden lépésére egy csengő arany termett. Nem is volt olyan gazdag király az egész világon, mint ennek a királykisasszonynak az apja, s nem volt ebben az országban szegény ember, mert ha a királykisasszony szegényt látott, mindjárt le­húz­ta a cipellőjét, s csak úgy perdült lába nyomán az arany. Nagy híre volt a királykisasszonynak kerek e világon, jöttek is mindenünnét királyfiak, hercegek, akik a kezéért esekedtek, hanem a királykisasszonynak sem ez nem tetszett, sem az nem tetszett, egynek sem adta a kezét. Még csak egy királyfi nem fordult meg az udvarán: a szomszéd ország királyának a fia, de ez nem tudott eljönni, mert amikor éppen indulóban volt, ellenség tört az országba, s csatába kellett, hogy menjen. Elment a királyfi a csatába, de a királyné s az udvarmesterné megegyezett, hogy amíg a királyfi odalesz a háborúban, megkéretik a királykisasszony kezét, s mire a királyfi visszatér, el is hozzák. Szépen megfestették a királyfi képét, az udvarmesterné elvitte a rózsát nevető királykisasszonynak, s annak úgy megtetszett a királyfi képe után, hogy egy szóval sem ellenkezett.
Felkészítik a királykisasszonyt, aranyos hintóba ültetik, de mielőtt az országát elhagyta volna, leszállott a hintóból, lehúzta a cipellőjét, gyalog ment jó messzire, s ami arany hullott a lába nyomán, azt mind a szegény embereknek adta.
Hanem azt még nem is mondottam nektek, hogy az udvarmesterné boszorkány volt, s szerette volna, ha a királyfi az ő leányát veszi el. De ez a leány olyan csúnya volt, hogy az anyja soha senkinek sem mutatta, nem is tudták róla, hogy van a világon.
Ahogy az ország határából kiértek, rettentő nagy égiháborút csinált a boszorkány, s egyszerre csak egy szörnyű fekete felleg mind alább-alább szállott, s abból a fellegből kiszállott a boszorkány leánya. Hirtelen megfogták a rózsát nevető királykisasszonyt, mind a két szemét kiszúrták, azzal belelökték az árokba, a szemét pedig utána dobták. Akkor az udvarmesterné leánya beült a hintóba, sűrűn lefátyolozta az arcát, úgy érkeztek meg a királyfi városába.
Ott feküdt a szegény királykisasszony az árokban, s sírdogált keservesen. Arra jönnek valami szekeres emberek, meghallják a sírást, kihúzzák az árokból a királykisasszonyt, hát amint egyet-kettőt lép, csak úgy hull az arany utána. Hej, megörültek az emberek! Egy megfogta s vezette, a többi pedig ment utána, s alig győzték felszedni a temérdek aranyat. Így vezették a királykisasszonyt egész nap. Akkor aztán összeesett szegény, nem tudott továbbmenni, s a szekeres emberek otthagyták az út szélén. Ahogy elmentek a szekeres emberek, egy kertész jött arrafelé, az megsajnálta a szegény leányt, s fölvette a szekerére. Hazamegy a kertész, s mondja a feleségének:
- No, feleség, én ugyan megjártam. Bementem a király városába, hadd lássam a királyfi lakodalmát, mert az volt a híre, hogy a gyöngyöt síró, rózsát nevető királykisasszonyt veszi feleségül. Azt is beszélték róla, hogy ha mezítláb jár, csak úgy hull az arany utána. Na hiszen, nem sír gyöngyöt ennek a királykisasszonynak a szeme, rózsát sem hullat a szája, de még aranyat sem a lába; nem nevet az senkire, nem is sír, s nem engedi, hogy a cipőt lehúzzák a lábáról.
Mondja az asszony:
- Jól van, jól, ne arról beszéljen kend, hanem arról, hogy minek hozta ide ezt a leányt!
- Ó, feleség, hát megsajnáltam, megesett a szívem rajta. Nem hagyhattam az út szélin.
- Isten neki - mondja az asszony -, hát maradjon itt, pedig mi is szegények vagyunk; nem tudom, miből tartsunk el egy vak leányt.
- Te feleség - mondja a kertész -, én bemegyek a városba, van ott egy boszorkány, aki szemmel kereskedik, veszek egy pár szemet ennek a szegény leánynak.
Bemegy a kertész a városba, visz a hátán egy nagy zsák főzeléket, s mondja a boszorkánynak, adjon azért két szemet. A boszorkány éppen egy nagy könyvből olvasott, fel sem nézett a kertészre, benyúlt az asztal fiába, s odadobott neki két szemet.
Hazamegy a kertész, beteszi a leánynak a két szemet a helyire, de csudák csudája, egyszeriben a szoba sarkának fordult, ahol egy lyuk volt, s mind azt nézte. Nem tudták elképzelni, hogy mi történhetett vele. Bemegy a kertész ismét a városba, megy a boszorkányhoz, s mondja neki, hogy bizonyosan nem jó szemet adott, mert az a leány mindig egy lyukba néz.
- Bezzeg hogy nem neki való szemet adtam - mondotta a boszorkány nagy kacagva -, macskaszemet vittél el innét, s azért néz a lyukba, mert ott egeret lát. Hanem most mást adok. Találtam egy árokban két szép szemet. Vidd el, ez jó lesz.
Hazaviszi a kertész a két szemet, beteszi a helyére, s hát uramistenem, egyszeriben úgy megszépült a lány, hogy a napra lehetett nézni, de rá nem. Először sírni kezdett örömében, s csupa drágagyöngyök peregtek a szeméből, azután nevetni kezdett, s szebbnél szebb rózsák hullottak a szájából, aztán lehúzta a két cipőjét, s elkezdett sétálni, s perdült, karikázott, csengett-bongott a sok arany a lába nyomán. S a tenger sok drágagyöngyöt s a tenger sok aranyat mind a kertésznek ajándékozta, amiért el nem hagyta szomorú sorsában. Aztán elbúcsúzott a kertésztől, a feleségétől, s bement a királyfi városába, fölment a palotába, ottan beszegődött a királynéhoz szobalánynak. No, éppen jókor jött, mert akkor kergetett el egy szobalányt a gonosz királyné.


Hát felfogadta mindjárt a királyné a rózsát nevető királykisasszonyt szobalánynak. Aztán telt-múlt az idő, s egyszer, mikor éppen bálra szépen fölkészítette a királynét, lejön a királyfi, s mi történik, mi nem, nem egyéb egy nagy semminél, a királyné megfordul, a nyakát megszúrja egy gombostű, s mérgében úgy pofon üti a szobalányt, hogy az szegény sírva fakadt. De, uramistenem, szeme-szája tátva maradt a királyfinak, mert könny helyett csupa drágagyöngy pergett a leány szeméből. Nagyot kiált a királyfi örömében:
- Te leány, talán bizony te vagy a gyöngyöt síró s rózsát nevető királykisasszony?!
A leány nem szólt semmit, csak elkezdett nevetni, s hát csak hullott a szájából fehér rózsa, piros rózsa, égővörös, egyik szebb a másiknál. Akkor aztán lehúzta a cipellőjét, s elkezdett sétálni föl s alá a szobában, s perdült, karikázott lába nyomán a sok arany.
Hiszen a királyfinak sem kellett egyéb. Kiseprűztette udvarából a boszorkányt s a leányát, aztán mindjárt papot hívatott, s megesküdött a rózsát nevető királykisasszonnyal.
Még ma is élnek, ha meg nem haltak.

Itt van az ősz - alma

2010.09.20. 12:06 - zora57

Címkék: alma gyerek mese konyha ősz

Beköszöntött az ősz. Az iskolába készülőkkel tematikus fejlesztő foglalkozásunkkon az almával fogunk kezdeni. Előtte azonban egy kis csemege, amit otthon a gyerkőcökkel együtt lehet elkészíteni.

Almás-fahéjas muffin

Hozzávalók: 2 közepes alma, meghámozva, kis kockákra vágva, 26 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, 1 tk fahéj, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 8 dkg mandula (durvára vágva), 1 tojás, 1 dl olaj, 3 dl tej

Elkészítés: a sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A száraz hozzávalókat egy tálba összekeverjük, hozzáadjuk az almát. Egy másik tálban a folyékony hozzávalókat keverjük ki, majd a két tál tartalmát összevegyítjük, és fakanállal összekeverjük (nem kell kidolgozni). Papírkapszlival bélelt formába tesszük, és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

 És hozzá a kapszlikat "borító" almás muffin csomagolás, tálaláshoz.

Ajándékba is készíthetünk muffinokat, saját készítésű almás tasakban. A csomagoló papírt félbevágott almával "nyomdázzuk", majd ajándéktasakot készítünk belőle. Mi is készítünk a foglalkozáson.

A fejlesztő feladatok is mind az almához kapcsolódnak, matematikából a kisebb és nagyobb, a szerialitás, rész-egész viszonyok, a szocializációs feladatok, stb. mind-mind az alma köré csoportosulnak.

A következő almás mesét meséljük:

Az alma meg a kerti manó

   Hajnalban vadlibák húztak el a kert fölött. Alacsonyan repültek, s hát látták, hogy az almafán egy alma búslakodik árválkodik egyes-egyedül. Teljesen zöld volt

   - Hát te még itt vagy?! - kiáltottak rá. - Nem tudod talán, hogy mögöttünk hószárnyakon közelít a félelmetes, hideg tél? Egy-kettő, bújj a kamrába!

   Szegény alma nagyon megrémült, és ijedtében még jobban elzöldült. Mitévő legyen? Hiszen ment volna ő szívesen a kamrában, de nem szedték le, mivel olyan halvány az orcája.

   - Szél, szél, lökj le, kérlek, a földre! - könyörgött A szél jól szemügyre vette az almát. 

   - Nem vagy még elég piros - dörmögte - , de hát semmi közöm hozzá. Ha úgy kívánod, lelöklek a földre.

   Jó nagyot fújt, és megrázta az almafát.

   Az alma lepottyant, és hosszan gurult a fűben. Épp arra ment a kerti manó. Pókhálóból volt a zekéje, nagy, kerek szalmakalapot viselt a fején. Megbotlott az almában

   - Hát te mit keresel itt? - kiáltotta. - Nem tudod talán, hogy a vadlibák mögött hószárnyakon közelít a félelmetes, hideg tél? Bármely pillanatban beronthat a kertbe. Gyorsan bújj a kamrába!

   - Bújnék én örömest - mondta az alma -, de nem tehetem. Nincs még pír az orcámon, nem akarnak befogadni.

   - Hát ezen igazán könnyű segíteni ! - kacagott fel vidáman a kerti manó. - Várj csak egy cseppet!

   Száraz fűszálakból fürgén ecsetet kötött, arany napsugarakat olvasztott egy kettétört mákfejbe, jól elkeverte frissen szedett hajnali harmattal, s gyönyörű, kicsattanó pirospozsgásra festette a sápadt alma pufók orcáját.

   - Köszönöm, köszönöm! - hálálkodott az alma, és felderült.

   Hevert a szép piros alma a fűben. Gyerekek jöttek a kertbe, észrevették, odaszaladtak.

   - Nézzétek, milyen gyönyörű alma!

   Gyorsan felkapták, vitték a kamrába, szépen beillesztették a többi alma közé, a polcra, s hát egy se volt oly szép, ő volt mind közt a legnagyobb, legkövérebb, legpirosabb, leggyönyörűbb!

   Vidáman kuksolt a polcon. Jöhet már a tél!

                        /Lengyel mese, átdolgozta Sebők Éva/

 

Már készülődünk a következő projektre, amely általánosságban az ősz jegyében fogalmazódik meg (sün, gesztenye, falevél, stb.)

 

A projektekhez kapcsolódó anyagok közül azok, amelyek házi használatra is alkalmasak, de nem drága fejlesztő játékok  (színes nyomtatással, laminálva, kreatívok feladatok leírással, mese szövege, feladatok, stb.) megvásárolhatók, érdeklődni, egyeztetni e-mail címünkön, vagy írj kommentet.

 

TV és számítógép gyermekkorban

2010.09.19. 20:09 - zora57

Az ülő foglalkozások, amelyek képernyőhöz kötődnek úgy tűnik, hogy nem is olyan veszélytelenek. Egy tavalyi tanulmány szerint, a tv képernyője, a számítógép, és az egyéb videojátékok lehetnek az okai – kortól és nemtől függetlenül – a gyermekkori magas vérnyomásnak.

Az elhízás és a túlsúly legújabb trendje, vagy mondjuk kicsit szakszerűbben válfaja, szinte mindenkiben rémületet váltott ki, ugyanis már fiatalkorban magas vérnyomásról kell beszélni. „A kardiovaszkuláris betegségeknek kialakulásának sokkal nagyobb az esélye a túlsúlyos fiataloknál. Ezt napjainkban kell megfékezni és orvosolni, nem pedig a jövőben” –írta a szerző.
Természetesen a vérnyomás nem ilyen egyszerű. Ehhez hozzájárulnak a gének, az életvitel, a különböző étkezési szokások, esetleg káros szenvedélyek. Ezek együtt határozzák meg a vérnyomást, de tény, hogy vannak tevékenységek, melyek erősen növelik.
Különösebb kapcsolatot eddig nem mutattak az ülő foglalkozások és a magas vérnyomás között, 9 éves kor alatt. David – Martinez Gomez és csapata azonban egy kutatást végzett el 111 gyermekkel, amelyek az ülő foglalkozások és a magas vérnyomás kapcsolatát vizsgálták. (57 fiú és 54 lány 3-8 évesek)
Minden résztvevőre egy ún. „gyorsulásmérőt” szereltek melyet a csípőjükhöz erősítettek. Ezt mindig viselniük kellett, ez mérte, hogy mennyit ülnek. És természetesen a szülői jelentésekre is támaszkodtak. Akik elmondták, hogy mennyit számítógépezett, tv-zett, dvd-zett vagy videojátékozott a csemetéjük, a hét minden napján.
A fiúk többet ülnek
A kutatók meghatározták, minden egyes gyermekre, hogy mennyit ül gép előtt, tv előtt, vagy videojáték előtt. Mérték a magasságát, korát, vérnyomását és súlyát is. A gyerekek átlagos „ülő” ideje 1,5 és 5 óra között mozgott.
A fiúk valamennyivel több időt töltöttek a számítógép előtt, mint a lányok, de egyéb ülő tevékenységben nem volt különbség. „Az ülő aktivitás nem igazán változtatta meg a vérnyomásértéket, legyen szó bármilyen idős, bármilyen súlyú, vagy bármilyen nemű gyermekről. Viszont, ha ez az ülő aktivitás TV-nézés, számítógépezés vagy videojátékozás volt akkor egyértelműen kapcsolatba lehet hozni a vérnyomással a tevékenységet” –írta a szerző. „A résztvevők egyharmadának maradt alacsony a vérnyomása, kétharmadának változott." 
Tanulságképpen ez a tanulmány megmutatta, hogy fiatalkorban nem függ a vérnyomás a testsúlytól, a nemtől vagy egyéb dolgoktól. Ez egészen egyszerűen a „képernyős” tevékenységektől függ. Persze kivételek vannak.
Eddig semmilyen pontos adat nem volt erre. Ez sem egy teljesen hibátlan felmérés, de mindenképpen figyelemreméltó az eredménye, és megfontolandó, hogy ezen a vonalon a kutatók tovább folytassák tanulmányaikat!
 

Kísérlet

2010.09.19. 19:39 - zora57

Egy lapos tányérba önt egy kevés vizet, állíts a közepére egy gyertyát, vagy mécsest. Gyújtsd meg. Boríts rá egy magas falú poharat. A láng elalszik, és ezzel egyidőben a poháron belül a víz szintje megemelkedik.

 

Vízes kísérletek update

2010.09.19. 19:28 - zora57

Elvégeztük a búváros kísérletet, annyi változtatással, hogy egy toll kupakját egyensúlyoztuk ki gyurmával, ez helyettesítette a tollat. A képek:

Kísérlet tejjel

2010.09.17. 11:20 - zora57

Címkék: gyerek kísérlet

Egy lapos tányérba kevés tejet öntünk. A tejre (minél távolabb egymástól) 3-4 csepp ételfestéket (legjobb különböző színüt) cseppentünk. A színes cseppek nem oldódnak fel a tejben. Most egy fogpiszkáló végére cseppentsünk mosogatószert, a fogpiszkálót a tányér közepén mártsuk a tejbe. Az ételfestékcseppek "szétszaladnak". Legyetek türelmesek:)

Amint a kísérletet elvégeztük, teszek fel képeket is.

Illyés Gyula - A háromágú tölgyfa tündére

2010.09.17. 10:33 - zora57

Címkék: mese

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon, de még az Óperenciás-tengeren is túl, lakott a zöld királynak egy fia. Egyedül volt a kastélyban, hát unatkozott. Vette fegyverét, kiment vadászni. Mihelyt kiért az erdőbe, talált egy nyulat. Célba vette, hogy lelője. A nyúl rimánkodni kezdett:

- Bocsáss meg, királyfi, jó tettedért jót várj hadd meg az életemet.
Meghagyta a nyúl életét, nem bántotta. A nyúl elszaladt. Talált aztán egy rókára. A rókát is célba vette, és a róka is azt mondta:
- Ne lőj le, királyfi, hadd meg az életemet, jó tettedért jót várhatsz.
Azt is elbocsátotta, s ment tovább az erdőbe. Talált aztán az erdőben egy kis őzet. Azt is célba vette, hogy lelője, az is visszaszólt neki:
- Királyfi, bocsánatot kérek tőled, hadd meg az életemet, mert jót mondok neked, majd még megköszönöd.
Elbocsátotta azt is. Azt mondja neki az őz:
- Kegyes királyfi, megmondom most az én hálámat. Menj be az erdő közepéig. Találsz ott egy háromágú tölgyfát. Vágj le abból egy ágat. Majd abból az ágból kijön egy tündérkislány. Az lesz a feleséged. De vigy magaddal egy kicsi vizet, netalán szükség lehet rá.
El is ment a királyfi, meg is találta a tölgyfát, le is vágta róla az ágat, ki is jött abból egy szép tündérlány. Rögtön rikoltott a királyfinak:
- Jaj, vizet, mert megfulladok.
Forgott a királyfi ott körül kereken, hogy a vizet elővegye, de a flaskó feldűlt, és a víz kifolyt. A szép tündérlány meghalt. Nem volt mit tenni, felvette az ölébe, elvitte haza, eltemette.
Telt-múlt az idő, megint elment vadászni. Megtalálta a rókát.
- No, kegyes királyfi, bocsánatot kérek, jó tettedért jót mondok. Menj el megint az erdőbe, oda, ahol a tölgyfáról egy ágat már levágtál volt. Vágj le még egy ágat, mert abból is egy szép tündérlány jő ki. De vizet vigy neki, mert szükség lehet reá.
Járt a királyfi erre, arra, hogy vizet kapjon ott az erdőben, de nem talált. Volt nála egy kulacs bor. Gondolta, hogy hát az is jó. De megint úgy járt, mint a múltkor. Levágta az ágat, kijött abból is egy szép tündérlány, ő bort adott neki, de a lány mégis meghalt, mert a bor igen erős ital volt neki. Nagy búban volt a királyfi, hogy abból is kifogyott. Felvette azt a lányt is, hazavitte nagy szomorúan, hogy milyen szerencsétlen ember is ő. Az isten megadta neki a szerencsét, s ő nem tudta felhasználni. Eltemette azt a lányt is, szép rendesen.
Búsult, búsult egy darabig, de aztán megint elment az erdőbe vadászni. Találkozott akkor a nyúllal.
- No, kegyes királyom, jó tettedért jót mondok. De gyere velem, hadd mutassam meg, hol van az élő víz.
Elmentek ketten, megtalálták a forrást.
- Vigyél vizet innen magaddal. Menjünk most tovább.
Megtalálták a tölgyfát, amelyről a királyfi már két ágat levágott; a harmadik ág még rajta volt.
- No, most vágd le ezt a szép tölgyágat.
Levágta, s abból is egy szép tündérlány jött ki. Kiált is rögtön a lány, azt mondja:
- Vizet, vizet, mert megfúlok!
A kis nyúl kapja a kancsót, odanyújtja a kislánynak. Az jót ivott belőle, és megmaradott, nem halt meg. Akkor a kislány letérdelt a királyfi előtt, bocsánatot kért tőle, hogy kiszabadította a tölgyfából. Elmondta neki a sorsát:
- No, tisztelt királyfi, engemet az isten néked rendelt ezen a világon. Köszönöm jótettedet. Hárman voltunk testvérek, de meg voltunk mindnyájan átkozva, hogy ne tudjunk megszaba­dulni ennek a tölgyfának a gyökerétől, valameddig egy ember le nem vágja. Ezentúl már együtt leszünk mi ketten ezen a világon.
Megölelték, megcsókolták egymást. A kis nyúl ott ugrált előttük, örvendezve, hogy megszabadították az ő kedves asszonyát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No, útra keltek mind a hárman. Mentek, de útközben, mielőtt haza érkeztek volna, a városon kívül volt egy szép kút. Oda leültek, megbeszélték most már a maguk sorsát. Azt mondja a tündérlány a királyfinak:
- Tisztelt kedvesem, sajnálom fáradságodat, de én ebben a tündérruhában nem vagyok bátor bemenni a te kastélyodba. Hagyjál itt engemet a kis nyúllal. Menjél előbb csak te haza, hozzál nekem új ruhát.
Ott is maradt. A királyfi elment, hogy hozzon neki ruhát. De örömében sok időt töltött otthon, vadonatúj ruhát csináltatott a tündérlánynak. Várták ők, várták a királyfit, de csak nem érkezett vissza.
Jártak a kútra sokan vízért. A tündérleány azért, hogy ne lássák ott a kútnál tündérruhában, felmászott arra a nagy fűzfára, amely árnyékot tartott a kútnál. A kis nyúl meg elment eleséget keresni.
Kiment a kútra egy boszorkányné is, vizet meríteni. Betekint a kútba, lát egy fényes fehérségű szép tündért. A tündér már fenn volt a fűzfán, de képe meglátszott a vízben. Tekintett a boszorkány erre, arra, de élő személyt csak nem látott. Végül is azt gondolta, hogy az a kép a kútban az ő képe. De végül mégis meglátta a tündérlányt fenn a fán. Levette a fáról, megkérdezte, hogy mi okból hágott oda. A tündérlány elmondta, hogy mi minden történt véle, s hogy őt egy királyfi szabadította meg. Mindent, mindent elmondott annak a boszorkányné­nak. Azt is, hogy épp most várja ő a királyfit, hogy más gúnyát hozzon neki.
Akkor a boszorkányné megfogta, és bedobta a kútba a tündérlányt. Volt neki is egy lánya: elment gyorsan haza, kivezette a maga lányát a kúthoz, és felhágatta azt a fűzfára.
Odaérkezett a királyfi a gúnyával. Szólítgatta a tündérlányt, keresi, hogy hol lehet az ő menyasszonya. A tündérruhát már felvette a boszorkányné lánya, de ő maga, hiába, mégis fekete volt.
Meglátja végre a kis nyulat a királyfi, kérdi attól is, hogy hol van a lány:
- Én itthagytam - mondja a kis nyúl - a kút mellett. Elmentem valami eleséget keresni, közben felmászott a fűzfára.
No, már nézik körül kereken, hát hol van az a lány a fán. Mondja a királyfi neki:
- Szállj le onnan, öltözzél fel!
Mikor leszállt a fáról, látja az ábrázatát, hogy csúnya, fekete. Pedig milyen szép volt! Mi történt vele?
- Ó, lelkem, kedvesem - mondja a boszorkányné lánya -, a nap sugara reám tűzött, megfogta az egész ábrázatomat.
Felöltöztette így is a királyfi, azt gondolta, hogy ő a tündérlány. Elvitte haza. De abból a tündérlányból, az igaziból, akit a boszorkányné bevetett a kútba, lett egy szép aranyhal. De hagyjuk most még azt az aranyhalat a kútban.
A cigánylány élt, élt a királyfival, felesége volt neki. Elment egyszer a boszorkányné a lányához. Mondja neki:
- Vajon nem történik-e valami még abból, amit azzal a tündérlánnyal csináltunk? Mert én kijártam a kúthoz, és egy szép aranyhalat láttam a vízben. Hátha abból a lányból lett az a hal? Azt tanácsolom én neked, fiam - mondja a lánynak -, tedd magad beteggé. Mondjad a királyfinak, addig nem fogsz meggyógyulni, amíg azt az aranyhalat, amely abban a kútban van, ő ki nem fogatja.
A királyfi azt is megcselekedte a kedveséért. Kifogatta az aranyhalat, megfőzték; a boszor­kányné lánya evett belőle, és íme, meggyógyult. De mikor a szakácsné tisztította a halat, egy pikkelyecske, egy halpénzecske leesett a földre. Ahogy a földben az kifakadott, lett egy szép aranyalmafa. Az a fa minden éjszaka megvirágzott, délig megért az alma rajta, de éjszaka mindig elvitték a gyümölcsét.
Gondolkodóba esett a király, vajon mi lehet az oka, hogy ők annak a fának a gyümölcsét nem tudják használni. Nem tudta, hogy annak a gyümölcsét a tündérek hordják el. No, de a boszorkányné megint elment a lányához. Mondja a lányának:
- Mi dolog ez? Valahogy még kiderül, hogy nem te vagy a tündérlány. Ki kéne vágatni azt a fát!
Mondta is hát a királyné a királynak:
- Semmi hasznát nem vesszük annak a fának! Vágasd le onnét, hogy többet ne is lássuk!
Volt a szomszédban egy szegény ember. Azt hívatta el a király, hogy vágja ki a fát. Ki is vágta az rendesen, de mikor a szegény ember hasigálta, aprítgatta a fát, egy kis darab kiesett belőle. A szegény ember pedig látva, hogy aranyfa ez, azt a kis darabot betette a zsebébe azzal, hogy hazaviszi kincsnek. A király nem tudta, hogy a szegény ember valamit elvisz onnan, megfizette a fáradsága díját. A szegény ember hazament. Letette azt a kis darabka fát, melyet a zsebében vitt, a tűz mellé a kis szegletbe. Az ott megmaradt, de a fa többi részét a királyné elégette.
A szegény ember házában pedig, amikor este lett, olyan világosság támadt, hogy gyertya nélkül is láttak. Mondja a feleségének a szegény ember:
- Bizonyára ez a kis fadarabocska világít.
Úgy is volt.
Másnap elment a szegény ember munkába feleségestül, lányostul. Jó reggel elmentek, a házat ki se seperték, s az ágyat se rendezték el. Estére, mikor hazaértek, hát az ő házuk ki van seperve, az ágy felékesítve, minden rendesen. Gondolták magukban, ki járhat az ő házukban, aki úgy dolgozik, mikor ők mindent szerteszét hagytak.
Másnap reggel újra készültek, hogy menjenek a királyhoz, munkába. De most otthon hagyták a lányt elrejtve, hogy lesse meg, ki jár az ő házukba. Megint úgy hagyták szerteszét minden portékájukat. A lány az ablak alatt állott, titkon, hogy senki meg ne lássa. Hát abból a kis fadarabból kijő egyszer csak egy tündérlány, kezd sepregetni a házban. A szegény ember lánya csak nézte egy ideig, hogy mit dolgozik az a lány, aki abból a fácskából jött ki. Aztán hirtelen beszaladt a házba, a fácskát megragadja. A tündérlány már nem bírt visszamenni a fába.
No, megkapták a tündérlányt. Annak nem volt mit csinálnia, ott maradt velük. Attól fogva a két lány együtt ment el a király udvarába, munkába. Egyszer a király mesét akart hallani. Mondott ez is mesét, a másik is egy mesét. Rákerült a sor a tündérlányra. Mondja a király:
- No, mondjál már te is egyet, te vagy itt a legszebb. Lássuk, mit láttál, mit próbáltál életedben.
A tündérlány erre elkezdte mondani. Éppen az ő kedveséről kezdett mesélni:
- Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királyfi. Kiment az egyszer vadászatra, találkozott egy kis nyúllal... - És végig mondta az egészet addig, hogy: “Én vagyok az a tündérlány, akit a királyfi a tölgyfából kivett!”
Megölelte erre a lányt a királyfi, elzavarta a boszorkány lányát, s elvette feleségül a tündérlányt. Máig is élnek, ha meg nem haltak.
 

Vizes kísérletek

2010.08.28. 16:46 - zora57

Címkék: kísérlet

Egy parafa dugóból vágjunk egy szeletet (!). Egy pohárat töltsünk meg vízzel. A dugószeletet tegyük a víz tetejére. Próbáljuk meg a dugószeletet középen tartani. Nem sikerül.
Töltsük meg a poharat teljesen, úgy, hogy a víz domború legyen a pohár szélén, Tegyük a dugószeletet a vízre. A parafadarab magától a víz közepére "igazodik".

Egy tiszta, nem átlátszó tál aljára "ragasszunk" egy pénzérmét. Töltsük meg félig vízzel. Kezdjük oldalról nézni a tálat, lassan emelkedjünk közben. Már azelőtt láthatóvá válik a pénzdarab, hogy "megláthatnánk" a tál alját.

Egy régi tollat szereljünk szét. A műanyag toll kisebbik végét zárjuk le (gyurma, viasz). A másik végére szigetelőszalaggal ragasszunk szögeket (kb. úgy nézzen ki mint egy rakéta alsó része, tehát a szög feje legyen a toll végén, és a szög a másik vége felé nézzen). Egy 3 dl-es műanyag palackot (szűkszájú, pl. Fantás) töltsünk színültig vízzel, próbáljuk ki benne a tollat, ha lebeg, akkor jó (a szögekkel szabályozható). Tegyük a színültig tele palackba a tollat, csavarjuk rá a kupakot. Ha összenyomjuk a palackot a toll lemerül, ha elengedjük felemelkedik. (köszönet Zsiros László Róbertnek a kísérletért)

A kisgömböc

2010.08.28. 16:26 - zora57

Címkék: gyerek mese

Volt egyszer a világon, még az Óperenciás-tengeren is túl, egy szegény ember meg egy szegény asszony. Volt nekik három lányuk meg egy kis malacuk. Mikor a malacot már jól meghizlalták, vagy ahogy mondták, annyira, hogy kétujjnyi zsír volt a hátán, megölték. A húsát felrakták a füstre, a gömböcöt pedig felkötötték a padláson a legelsőgerendára, a szelemenre. Ötőjüknek csak annyi volt a kis malac húsa, mint egy eperszem. Már az orja, nyúlja, feje mind elfogyott. Egyszer a szegény asszony ráéhezett a gömböcre, azt mondja hát a legöregebb lányának:

- Eredj csak fel, lányom, a padlásra, akaszd le a szelemen gerendáról azt a kis gömböcöt, főzzük meg.
Felmegy hát a lány a padlásra; amint a szelemenről le akarja vágni a gömböcöt, csak azt mondja az neki:
- Hamm, mindjárt bekaplak - S nem tréfált, hanem igazán bekapta.
Lesték, várták odalenn a lányt a gömböccel, hogy jön-e végre. De biza nem haladt. Azt mondja hát az asszony a középsőlányának:
- Eredj csak fel, lányom, a nénéd után, mondjad neki, hogy hozza azt a kis gömböcöt.
Felmegy hát a másik lány is, szétnéz a padláson, de nem látja sehol nénjét. Azzal odamegy a kémény mellé, s le akarja vágni a kis gömböcöt, de az azt mondja neki:
- Már a nénéd lenyeltem, hamm, téged is bekaplak!
Azzal szépen bekapta.
Odalenn csak lesi, csak várja a szegény asszony a lányokat. Mikor aztán megsokallta a várakozást, azt mondja a legkisebb lányának:
- Eredj csak fel, lányom, hidd le már a nénéidet; azok az isten nélkül valók bizonyosan az aszalt meggyet szemelgetik.
Amint felmegy a kislány a padlásra, azt mondja neki a kis gömböc:
- Már két nénéd elnyeltem, hamm, téged is bekaplak!
S bekapta azt is.
Az asszony már nem tudta mire vélni, hogy hol maradnak azok a lányok oly soká. Felment hát a nyújtófával, hogy majd lehívja őket, de úgy, hogy nem köszönik meg, mert elhányja a hátukon a bőrt. Amint felment, azt mondja neki a kis gömböc:
- Három lányod már bekaptam, hamm, téged is bekaplak!
Azzal úgy bekapta, hogy még a kisujja se látszott ki.
Aztán a gazda, a szegény ember is, mikor már elunta várni a lányait meg a feleségét, felment a padlásra. Amint odamegy a kémény mellé; azt mondja neki a kis gömböc:
- Három lányod, feleséged már bekaptam, hamm, téged is bekaplak!
És nem teketóriázott sokat, hanem ízibe bekapta; de a rossz kócmadzag már nem bírt meg öt embert, hanem elszakadt, a kis gömböc pedig leesett; azután, hogy feltápászkodott, elkezdett gurulni, s gurult, gurult a garádicson a földre.
 
Amint a kiskapun kigurult, kinn az utcán előtalált egy csoport kaszáló embert, s azt az egész csoportot is mind egy szálig bekapta.
Azzal gurult, gurult tovább. Az országúton előtalált egy regement katonát. Azokat is minden bagázsitól együtt bekapta. Megint gurult tovább. Nem messzire onnan, az árokparton egy kis kanászgyerek legel tette a csürhét. A disznók szerteszéjjel cserkésztek, a kis kanászgyerek
pedig ott ült az árokparton, s a bécsi bicskájával kenyeret, szalonnát evett. Odamegy a kis gömböc a kis kanászgyerekhez is, s azt mondja neki:
- Már három lányt apjostól-anyjostól, meg egy csoport kaszás ember egy regement katonával együtt bekaptam, hamm, téged is bekaplak!
Hanem amint be akarta kapni, a bécsi bicska megakadt a kis gömböc szájában, az aztán kihasította. Csak úgy özönlött ki belőle a sok katonaság meg a sok ember. Azután ment mindenki a maga dolgára; a kis gömböcöt pedig otthagyták az árokparton kirepedve.
Ha a kis gömböcöt a kis kanász bécsi bicskája ki nem hasította volna, az én kis mesém is tovább tartott volna!

A legmérgezettebb étel az anyatej

2010.08.27. 08:14 - zora57

Címkék: szoptatás méreg anyatej

Ezzel a valóban riasztó címmel szembesültem a Dívány című honlapon. (divany.hu). A cikk változtatás nélkül:

 Az internetet bejárta Annie Leonard aktivista új, klímaébresztő filmje. Ebből kiderült, nemcsak rúzsa, napolaja, saját és gyermeke samponja tartalmaz rákkeltő anyagot, de az egész fürdőszobája egy komplett kemikáliai aknamező. Sérült spermák, asztma és tanulási nehézség, ezek mindennapos használati cikkeink következményei. Íme a Kozmetikumok Krónikája, vagyis a mindennapi mérgeink.

A klíma-, környezet- és egészségvédelemért tett civil erőfeszítéseknek egy időre mindig sikerül kizökkenteniük a világot az érdektelenségéből. Úgy tűnik, a kampányszerű figyelemfelhívások következtében sem történik érdemi változás, és bár sokak szerint csak meddő próbálkozásnak tűnik egy-egy újabb kutatásból kiderült leleplező tény közlése, mi úgy érezzük, kötelességünk írni ezekről.

A Story of Cosmetics a Diverziti Egyesületnek köszönhetően magyar felirattal is megnézhető ITT

Az interneten gyorsan körbejárt Annie Leonard új, három hete bemutatott filmje, A Kozmetikumok Krónikájaméreg be-méreg ki csúf igazsága (a Story of Cosmetics, The ugly truth of Toxics in – Toxics out).  A nyolc perces rövid animáció a mérgező, többek között azon rákkeltő anyagokra hívja fel a figyelmet, melyeket mindennapi, biztonságosnak vélt tisztálkodó-szereinkkel és kozmetikumainkkal juttatunk szervezetünkbe, és azokra, melyekről nem is tudjuk, milyen hatással lehetnek ránk, hiszen nagy átlagot véve az összetevők 80%-a gyakorlatilag nincs is tesztelve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annie Leonard filmjei logikusan követhető és egyértelmű szándékú gondolatébresztők. Az emberiségnek a bolygót és végső sorban saját magát kizsákmányoló bűneiről beszél. A mérgek pedig fokozatosan épülnek be a biológiai táplálékláncba, miközben 'végfogyasztóként” felhalmozódnak bennünk. Így jut el odáig, hogy a legmérgezettebb étel a tápláléklánc csúcsán az emberi anyatej. Az ember élete legnagyobb dózisát a mérgező kemikáliákból az anyatejjel kapja, vagyis a gyermekek már eleve mérgekkel a szervezetükben jönnek a világra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A film elkészítése előtt ezért Annie megmérette méregszintjét. Az eredményen semmi meglepőt nem talált: szervezete tele van higannyal, ólommal és triklozánnal, ahogy feltehetőleg még sokunké. A trikozlán egy szintetikus klórszármazék, élelmiszerek csomagolásában, játékok, szemeteszsákok gyártásában baktériumölő és fertőtlenítőszerként, kozmetikumokban tartósításra használják. A vegyület előállítása nem csak erősen környezetszennyező, de az élő szervezet hasznos baktériumait is képes elpusztítani, így megtizedelheti a bélbaktériumokat, károsíthatja a májat, végső soron pedig rákot okozhat. Ősztől ugyan betiltják a triklozán használatát az élelmiszerekkel érintkező műanyag csomagolásokban, azonban érthetetlen módon a kozmetikumokban továbbra is engedélyezik. Újabb egy lépés előre, és legalább ennyi hátra.

MÉREG BE, MÉREG KI ELMÉLET

Az anyagias gazdaságot működtető „méreg be, méreg ki” szlogen Annie Leonard több videójában is központi motívum. A lényege, hogy a használati cikkek termelése során kibocsátott kemikáliák visszakerülnek az emberekbe, és ezzel egy örökös körforgást hoznak létre. Egész életünk során több millió tonna mérget lélegzünk be, eszünk meg, kenünk magunkra. A kereskedelmi placcon kevés olyan kozmetikum akad, amibe ne találnánk valamilyen adalék-, színezék-, vagy tartósítószer anyagot. Mindegyik termék tucatnyi vegyszert tartalmaz, de azoknak mindössze 20%-a esik át a biztonsági teszteken, így számtalan szépségipari cikket használunk anélkül, hogy pontosan tudnánk mit tartalmaz. S noha nem minden vegyszer veszélyes, azért joggal teszi fel a kérdést Annie: „Repülnél olyan légi társasággal, amelynek a flottáját csupán 20%-ban tesztelték?”.

ILLATOK, MELYEKTŐL ELSZÁLL AZ AGYUNK

Ahogy korábban a legenda szerint tejfogat oldó Coca-Cola összetevőit is misztikus 7X-ként emlegették, úgy manapság a parfümét is óriási titok övezi. (Az eredetileg kokacserjéből készült ital receptje például egészen addig szupertitkos volt, mígnem egyszer egy amerikai történész, Mark Pendergrast állítólag megfejtette azt. A recept azóta a neten kering.)

A parfümök alapillatának összetevőit hasonló rejtély övezi. Az üzleti titok egyrészről érthető, másrészről egy nagyszerű lehetőség a gyártóknak arra, hogy egy parfüm a természetes összetevők mellett, így akár több száz szintetikusan előállított (és meg nem nevezett) vegyszerből is álljon. Nem is volt eddig még törvény arra, hogy kötelezzék az illatanyag-gyártókat az összetevői listák nyilvánosságra hozatalára. Most sincs.

Idén májusban azonban az USA-ban működő Környezetvédelmi Munkacsoport addig vizsgálódott, míg szinte minden általuk elemzett parfümben megtalálták a galaxolide-ot és a tonalide-ot, mint feltételezhetően hormonális hatású mesterséges illatanyagot. Ezeket korábbi vizsgálatok során már kimutatták a köldökzsinórvérből. Ahogy azt is, hogy a parfümökben előforduló neurotoxinok az agy sejtjeit károsítják. Ezúttal viszont megtalálták a dietil-ftalát vegyületet is, melynek jelenléte a szervezetben összefüggésbe hozható a férfiak terméketlenségével. A ftalát PVC lágyító szer. Műanyagtermékekben és kozmetikumokban egyaránt hasznáják. Egyérteműen bebizonyították, hogy az emberi szervezetben felhalmozódva, károsítja a szaporodási képességet és felborítja a hormonrendszert.

Most, hogy már levadászták a pézsmaszarvasok teljes faját a mirigyeikből nyerhető pézsma illatanyag miatt, és a cibetmacskák cibet váladékának-termelése érdekében történő kínzással is egyre több gyártó hagy fel, igyekeznek azokat szintetikus anyagokkal pótolni. Szintetikussal és egyben mérgezővel. A mesterséges pézsma (moschus) egy osztrák kutatás szerint például ösztrogén zavarokat okozhat és a mellrák kialakulásához vezethet.

ÓLMOZOTT RÚZS: FELSZÍVÓDIK, MINT A CUKORKA 

Míg Kínában 20 millió magas ólomtartalmú játékot vontak ki a forgalomból néhány éve, addig az USA-ban a kozmetikai szerek nehézfém-koncentrációja kavar újra meg újra egyre nagyobb port.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Campaign for Safe Cosmetics (Mozgalom a biztonságos kozmetikumokért) még 2007-es vizsgálatában kimutatta, hogy 33 népszerű rúzsmárka 61%-a tartalmaz ólmot. A rúzst  a cukorhoz hasonlították, mivel mindkettő hasonló módon képes felszívódni a szervezetben. A bevizsgált rúzsok egyharmadában több ólmot találtak, mint amennyit az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyezett a cukorkák ólomtartalmának felső határaként.

39 %-ban ugyanakkor nem találtak ólmot, tehát egyáltalán nem lehetetlen küldetés ólom nélkül rúzst gyártani. Ráadásul mégcsak nem is árfüggő. Míg az olcsóbb kategóriának számító Revlon rúzs nem, addig a jóval drágább Dior luxusmárkánál óriási méretű mérgező nehézfémkoncentrációt mutattak ki.

A probléma azonban mégiscsak az, hogy ezek a mérgező kemikáliák, ha nem is érik el, vagy lépik túl a törvény által szabályozott határtéket, lényegtelen milyen mennyiségben, de jelen vannak a termékben. Az ólomtartalom biztonságosnak minősíthető határáról pedig nincs értelme vitatkozni, ha egyszer az ólom képtelen kiürülni a szervezetből, mennyisége fokozatosan halmozódik a szervezetben, és hatása a gyakori használat során csak kumulálólik.

Az ólom ugyanis olyan nehézfém, amely ha a szervezetben felhalmozódik, neurotoxinként (idegméregként) hatva tanulási nehézséget és viselkedésproblémákat okozhat. Az ólommérgezés leginkább veszélyeztetettjei elsősorban a terhes nők és gyermekek, de a koraszüléssel, a meddőséggel és az elvetéléssel is kapcsolatba hozták az anyagot.

A BABÁKAT SEM KÍMÉLIK
 

A rövid flimjét azzal kezdi Annie, hogy évek óta használt kedvenc samponjában pontosan kimutatható a rákkeltő anyag. Ha azt gondolnánk, hogy a gyermek bőrápoló-szerek még szigorúbb szabályozás és ellenőrzés alá esnek, tévedünk. Egy amerikai tanulmány még a babasamponban és más gyermek tisztálkodó termékben is két karcinogén anyagot talált. A dioxint, mint egy kőolajszármazékból előállított rákkeltő anyagot, és a formaldehidet, melyet a bőrallergiáért tesznek felelőssé.

...és a lista hosszan folytatható. Azonban Annie Leonard szerint, amíg a kozmetikai ipar diktálja a szabályokat és dönt arról, hogy követni kell ezeket vagy sem, addig nekünk marad az, hogy elolvassuk az apróbetűs összetevőket, s bízzunk abban, hogy tényleg csak annyi és olyan komponens van a termékben, mint ami a címkén van feltüntetve.

ANNIE LEONARD ZÖLD AKTIVISTA
 

Annie Leonard neve néhány perces animációs filmjeivel került be a zöld köztudatba. Rövid filmjeiben klímaébresztőt fúj. A kvótakereskedelem működéséről készített néhány perces összeállításban például a klímakatasztrófa elkerülése érdekében tett globális gazdaságpolitikai lépéseket kritizálja. Egy másikban, a mindennapjainkban megvásárolt tárgyaink történetét dolgozza fel, hogyan aknázzuk ki a föld természeti javait, használjuk a harmadik világ területeit és munkaerejét egyszer használatos elektromos cikkeink kedvéért, és mérgezzük az egész bolygót, beleértve önként önmagunkat. Az idén tavasszal közzétett rövidfilmje pedig a víz világnapján jelent meg: a palackozott víz történetét dolgozza fel. Kiderül, miért vesznek hetente félmilliárd palack vizet az amerikaiak, annak ellenére, hogy ugyanaz a víz folyik a konyhai csapjukból, de beszél arról is, hogy a palackozó vállalatok milyen támadássorozatot indítottak a csapvíz ellen, és hogy környezetbarátnak mondott reklámok  bevetésével, hogyan tusolják el a vele járó műanyaghulladék-hegyeket.
 

Forrás: divany.hu

Lufi fújás, hőmérséklet és hőérzet

2010.08.26. 09:49 - zora57

Címkék: gyerek kísérlet

Egy szűk szájú üvegbe tegyünk egy leeresztett lufit, úgy, hogy a lufi szája kívül maradjon, és feszüljön rá az üveg szájára. Próbáljuk meg felfújni a lufit. Nem tudjuk. Miért? Mert az üvegben lévő levegő kitölti a helyet, a nyomásnak ellenáll. A lufi szája mellett tegyünk egy szívószálat az üvegbe. Így már fel tudjuk majd fújni a lufit (persze, ameddig az üveg engedi)

 

Szükséges eszközök anyagok: 3 db, kb. literes edény, hideg, meleg és langyos víz 

Hőérzet alapján általában különbséget tudunk tenni hidegebb és melegebb test között, hőérzetünk azonban becsaphat bennünket. Ezt egyszerű kísérlettel bizonyíthatjuk. Három kb. 1 literes edényt különböző hőmérsékletű vízzel töltünk meg. Az elsőbe forró(!), a másodikba langyos, a harmadikba hideg vizet engedünk. Nyúljunk bele jobb, illetve bal kezünkkel egyidejűleg forró és a hideg vízbe, várjunk egy kis ideig, majd mindkét kezünkkel nyúljunk egyszerre a langyos vízbe! Az előbb hidegben lévő kezünk a langyos vizet melegnek, a másik, ami forró vízben volt, ugyanezt hidegnek érzékeli.

Esti mesék

2010.07.16. 19:55 - zora57

Címkék: esti mese könyvajánló

Kisfiam kedvenc meséje Lőrincz Judit Lívia: Balambér, a bálnaborjú kalandjai távoli tengereken. Nagy szeretettel ajánlom esti meséhez.

A történet egy bálnaborjú hosszú útját meséli el, aki az északi fény idején született, messze északon, ám játék közben eltévedt, és a világ tengereit bejárva jutott haza. Már megjelent a következő része is Balambér és Bonifác a csavargó bálnaborjak címmel.

- Jaaaj, jaaaj, segítsen már valaki rajtam! - kiabál Balambér, a bálnaborjú, torka szakadtából, amikor egy zord tengeráramlat magával sodorja. Riadalma hamarosan örömmé és csodálkozássá változik, amikor észreveszi, hogy a tengerekben rengeteg olyan állat él, akikről ő azelőtt még csak nem is hallott. Miközben a hazavezető utat keresi, izgalmas kalandokba keveredik, gyönyörű új helyeket ismer meg, és sok új barátot szerez.

Teatasak hajtogatás

2010.07.16. 19:32 - zora57

Címkék: kreatív teatasak hajtogatás finommotoros

Előző kreatív foglalkozásaink egyikén hajtogattunk teatasakot. Egy egyszerű hajtogatást próbáltunk ki. Az így hajtogatott csillagokat pedig felhasználtuk képeinkhez.

 

 

 

 

 

 

A rest macska (Illyés Gyula)

2010.07.14. 10:27 - zora57

Címkék: mese

Egy legény elvett feleségül egy dologtalan gazdag lányt; ráadásul még azt is megfogadta, hogy sohasem veri meg. A menyecske sohasem dolgozott, hanem csak járt házról házra pletykálkodni s egyéb hitvány dolgot művelni. Nem verte meg az ura egyszer sem.

Hanem egyszer egy reggel, mikor dologra ment, így szólott a macskához:
- Azt parancsolom
neked, te macska, hogy míg én oda leszek, te mindent dolgozz, amit kell! A házat szépen kitakaríts, délre ételt készíts, s még egy orsó fonalat is fonj, mert ha nem, mikor hazajövök, úgy megverlek, hogy megemlegeted!

A macska a tűzhelyen szunyókált, jámboran végighallgatta a beszédet. De az asszony azt gondolta magában, hogy: "Ez az én emberem megbolondult!"

S azt mondja:
- Kelmed, uram, miért parancsol olyanokat annak a macskának? Hisz nem tud az ilyen parancsnak megfelelni!
- Tud, nem tud, nekem mindegy, feleség - azt mondja az ember -, nekem nincsen más, akinek parancsoljak! De ha ő mindazt meg nem teszi
, meglásd, úgy megverem, hogy sokért elkerülte volna!

Avval ment a dolgára. Az asszony pedig biztatni kezdte a macskát:
- Dolgozz
, macska, mert megver az uram!

De a macska nem dolgozott. Elment az asszony több házhoz, s mikor hazament, a macska akkor is szunyókált, s a tűz is kialudt. Ismét mondta:
- Szítsd fel a tüzet, s dolgozz, macska, mert ma megverődöl!

De a macska nem dolgozott.
Hazajön a gazda, széjjelnéz, s hát minden rosszul van. Előrántja a macskát, felköti a felesége hátára
, s addig veri, míg a felesége imádkozni nem kezd:
- Ne üsse többet azt a macskát,
nem hibás az, nem tud az azokhoz a dolgokhoz!
- Fogadod hát, hogy helyette mindent véghezviszel? - kérdi az ura.
- Véghezviszek még többet is, mint amennyit kelmed neki parancsolt, csak ne üsse többet szegényt! - felelé az asszony.

A menyecske hazafutott az anyjához, elpanaszolta a dolgot, s azt mondta:
- Felfogadtam, hogy a macska helyett minden dolgot eligazítok, csak ne verje a hátamon olyan kegyetlenül.

Hozzászólott az apja is:
- Ha felfogadtad, tedd is meg! Mert ha nem, a macska holnap is megverődik!

S evvel hazaküldte az urához.
Másnap reggel is megparancsolta a gazda a macskának, mit tegyen. De a macska most sem tett semmit. A gazda hát ismét jól megverte a felesége hátán. Az ifjú asszony akkor is hazafutott panaszra
, de az apja úgy visszakergette, hogy a lába sem érte a földet.

Harmadik reggel is elmondta a gazda a macskának a harmadik parancsolatot. A macska már végighallgatni sem tudta, úgy meg volt ijedve. De hát most sem dolgozott semmit. Hanem most mindent eligazított helyette az ifjasszony. Most nem felejtette el, hogy mit fogadott volt: tüzet tett, vizet hozott, ételt készített, sepergetett. Elvégzett mindent, amit kellett. Úgy megesett a lelke azon a szegény macskán; azon, hogy amikor az ura azt veri, kínjában a macska az ő hátába aggatja a körmét. Meg azon, hogy a kétrétű ostornak a vége a macskán túl az ő hátát is megjárkálta minden ütéssel.

Mikor az ura hazajött, hát minden jól van! Mondogatja is az ember:
- Ne félj, macska, most nem bántalak!

Az asszony örömmel terítette meg az asztalt; az ennivalót megcsinálta, az ura elé tette; jóllaktak, jókedvvel. Azután mindennap úgy volt: a macska nem verődött meg, s a menyecskéből olyan gazdasszony lett, hogy ugyan helyde!

 

Nincs tökéletes, de sok a jó

2010.07.01. 09:03 - zora57

Címkék: biztonság gyermekülés

Minden szülő biztonságban szereti tudni a gyerekét. Ne igyál hideg vizet, fiam, ne menj olyan gyorsan a biciklivel, vegyél fel sapkát, hideg van. Ha a túlzott aggódás nem mindig válik a csemeték javára, a gyerekülés mindenképpen az elengedhetetlen kellékek közé tartozik minden autós anyuka, apuka számára.

 
Ezt szerencsére már szinte mindenki belátja, de hogy az áron kívül milyen szempontok alapján válasszák ki a boltban a bébifotelt, arról már nehezebb tájékozódni. Pedig nem mindegyik ülés nyújt azonos szintű védelmet, ráadásul az árral sincs szoros összefüggésben a minőség. Ezért teszteli a német általános autóklub a gyereküléseket már 2003 óta. Követelményrendszerük szigorúbb, mint az ECE R-44 szabvány, amely alapján hivatalosan jóváhagyják az üléseket - az kizárólag a biztonsági jellemzőket vizsgálja frontális ütközések esetén. Az ADAC egyrészt a kisemberekre nézve különösen veszélyes oldalütközést is szimulálja, másrészt a kezelés idiótabiztosságát is értékeli. Nem véletlenül, hiszen a legjobb ülés sem tudja megvédeni az apróságot, ha rosszul van becsatolva az öv, vagy rossz pozícióban áll az ülés, mert nem világosak az útmutatók. Ezért ugyanakkora súllyal számít bele a végső értékelésbe a kezelés, mint a biztonság.
Az idén megvizsgált huszonkét gyerekülés szerencsére mind legalább megfelelő értékelést kapott, viszont a dicséretes nagyon jó végeredménnyel egyik terméket sem díjazták a szigorú németek. Jó hír, hogy minden korú gyereknek lehet találni a választékban minősítésű fotelt, és a három legrosszabb osztályzattal értékelt ülés is megfelelt a legfontosabb követelményeknek. Ezek közül kettő nem kapható Magyarországon a nagyobb forgalmazóknál, úgyhogy szerencsére nagyon mellényúlni nem lehet a legújabb ülések között.
Ha viszont a legjobbat szeretné kiválasztani a választékból, a következő oldalakon végigböngészheti a teszt részletes eredményeit. Az összefoglaló táblázatban felsoroltak közül azokról az ülésekről olvashat pontos értékelést, amelyek itthon is megvásárolhatók nagyobb boltokban. Ez a másfél éves korig megfelelő kategóriában gyakorlatilag három Maxi Cosi termék, amelyek mind jó eredményt értek el, de az ADAC szerint a Pebble és a FamilyFix talp kombinációja a legjobb. Egyre gyakrabban találkozhatunk ehhez hasonló, Isofix pontokhoz rögzíthető talpakkal, amelyek az autóban maradnak, miután lepattintjuk róluk az ülést. Ezeknek a praktikum mellett legnagyobb előnyük, hogy meggátolják az ülés oldalra billenését, ami jelentősen növeli a biztonságot oldalütközések esetén.
Szintén a FamilyFix talpra szerelhető a kilenc és tizennyolc kiló közötti gyerekeknek ajánlott kategória idei legjobbja, a Maxi Cosi Pearl. Nem sokkal maradt le tőle a Jané Exo, amely szintén Isofix pontokhoz rögzíthető. Kevésbé jó értékelést kapott viszont a kicsit hosszú nevű Peg Perego Viaggio1 Duo-Fix, mind Isofix talppal, mind anélkül. Ez a fotel magasabb terhelésnek teszi ki a gyereket ütközéskor, ami részben a szerencsétlenül felfekvő övnek köszönhető.
Az idei teszt leghosszabb ideig - egytől tizenkét éves korig - használható ülései közül a jó eredményt produkáló Cybex Pallas kapható egyedül Magyarországon. Ez a fotel annyiban különbözik a többitől, hogy a hózentróger-szerű öv helyett egy párnázott kocka tartja az ülésben a gyereket, ami biztonságos megoldás, de nem minden poronty szereti. Ugyanennek a gyártónak a Free-fix típusa érte el az itthon kapható nagyobb ülések közül a legjobb eredményt. A négytől tizenkét éves korig használható fotelek egyébként mind hasonló biztonsági szintet tudnak, egyedül a Chicco Key 2-3 Ultrafix csúszott át az elégséges osztályba, mert oldalütközésnél a gyerek feje kibillenhet a héjból, és hozzáérhet a kocsiajtóhoz. Ezt egyébként a függönylégzsák sem tudja általában megakadályozni, mivel felnőttekhez méretezték: túl magasan van gyerekeknek.
Sokszor a biztonság mellett más szempontok is jelentős szerepet játszhatnak a választásnál. Egyrészt az is megkönnyíti a szülők sorsát, ha a gyerkőcnek tetszik az ülés, és szívesen ül bele, másrészt egyre jobban terjednek azok a rendszerek, amelyekkel a hordozót néhány mozdulattal át lehet helyezni egy babakocsi vázba. Nem kell felsorolni, hogy ez a koncepció mennyi előnnyel jár. Sok gyártó, amely ülést és kocsit is gyárt, eleve kompatibilisen alakítja ki ezeket, de adapterekkel sokszor más gyártmányú hordozó is felcsatolható a meglévő babakocsira. A Maxi Cosi esetében például minden ülés illeszkedik minden babakocsihoz, de más márkáknál is általában megoldott a csatlakozás - ezt viszont érdemes ellenőrizni vásárlás előtt.
Szintén fontos, hogy mielőtt lehúznánk a hitelkártyát és megnyomnánk a zöld gombot, bepróbáljuk a fotelt a családi autóba. Nem minden ülés illeszkedik ugyanis megfelelően az adott autóhoz. Van, ahol a fejtámla van útban, van, ahol az üléspárnán billeg a bébifotel. Egyre több kocsiba szerelnek már Isofix rögzítési pontokat is, amelyek az esetek többségében megkönnyítik a beépítést, és jobban megtartják a gyerekülést, mint a felnőtteknek szánt hárompontos öv. Ha van ilyen az autóban, lehet, hogy érdemes ehhez való fotelt választani a porontynak, de mindenképpen ellenőrizni kell a kezelési útmutatóban, hogy az adott járműtípushoz használható-e a kiszemelt modell.
Mivel nem kis beruházásról van szó, azt is jobb előre végiggondolni, hogy mennyi ideig fogjuk használni a gyerekülést. Jelentős átfedések vannak az egyes méretek között - míg egy-egy babahordozó mindössze egy évig nyújt megfelelő biztonságot, a nagyobb üléseknél található olyan is, amely egészen tizenkét éves koráig jó lesz a csemetének. Ha esetleg már útban van a kistesó, lehet, hogy megéri egyből megvenni a következő méretet, így egy meglévő hordozót megörökölhet az újszülött.
Ha pedig az ismeretségi körben éppen kinőtte egy gyerkőc a foteljét, amit el tudnánk olcsón bizniszelni - esetleg használt ülést vennénk -, biztosra mehetünk régebbi típusoknál is. Az ADAC 2003 és 2006 közötti teszteredményeit itt, a 2007 óta elvégzett vizsgálatok értékelését itt találhatja meg német nyelven, de nemzetközi szimbólumokkal. Tavalyi beszámolónkat is érdemes elolvasni, mivel számos gyakorlati tanácsot is összegyűjtött benne Tóth Zoli.
 Maxi Cosi Pebble + FamilyFix (Isofix)
ADAC-értékelés: jó
Összegzés: Jó babahordozó, amely az autóban hagyható Isofix-talppal egyszerűen és stabilan beszerelhető az autóba. Praktikus, hogy a támla dőlésszöge egyszerűen állítható. Szintén előnyös a gyerekövek sok fokozatú állítási lehetősége, amit az övek kifűzése nélkül meg lehet oldani. Isofix rögzítéssel csak az engedélyezett autókban szabad használni az ülést. A teszteredmény az Isofixes bekötésre vonatkozik – hárompontos övvel bekötve kicsit gyengébb a védelem oldalütközés esetén. A babahordozó bizonyos légitársaságoknál is engedélyezett, de a repülőút foglalásánál tisztázza, hogy lehet-e használni a gyerekülést.
Leírás: ECE-csoport 0+, újszülötteknek 13 kg-ig, kb. másfél éves korig. Bébihordozó hózentróger-övvel és központi övfeszítéssel. Hordozó/alap tömege: 4,0/6,8 kg.
Beépítés: Menetiránnyal szemben az Isofix talpra (csak engedélyezett autókban) vagy anélkül az autó hárompontos övével. Fontos! Az első utasülésre aktív légzsákkal nem tehető.
Ár: kb. 50 000 + 47 000 forint
Biztonság: jó
Kezelés: nagyon jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Nagyon alacsony terhelési értékek frontális ütközésnél
• Alacsony terhelési értékek oldalütközésnél
• Jól felfekvő öv
• Stabilan beépíthető az autóba
• Kifejezetten nagy méretű hordozó
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerűen beszerelhető az ülés, könnyen becsatolható a gyerek
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Alacsony súly
• Nagyon jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Nagyon könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Jó kidolgozási minőség
Maxi Cosi Cabriofix + FamilyFix (Isofix)
 
Összegzés: Jó babahordozó, amely autóban hagyható Isofix-talppal egyszerűen és stabilan beszerelhető az autóba. Praktikus, hogy a támla a dőlésszöge egyszerűen állítható. Szintén előnyös a gyerekövek sok fokozatú állítási lehetősége, amit az övek kifűzése nélkül meg lehet oldani. Isofix rögzítéssel csak az engedélyezett autókban szabad használni az ülést. A teszteredmény az Isofixes bekötésre vonatkozik – hárompontos övvel bekötve csak “átlagos” ADAC-értékelést ért el az ülés.
Leírás: ECE-csoport 0+, újszülötteknek 13 kg-ig, kb. másfél éves korig. Bébihordozó hózentróger-övvel és központi övfeszítéssel, ülő és fekvő állással. Hordozó/alap tömege: 3,3/6,8 kg.
Beépítés: Menetiránnyal szemben az Isofix talpra (csak engedélyezett autókban) vagy anélkül az autó hárompontos övével. Fontos! Az első utasülésre aktív légzsákkal nem tehető.
Ár: kb. 37 000 + 47 000 forint
Biztonság: jó
Kezelés: nagyon jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Nagyon alacsony terhelési értékek frontális ütközésnél
• Jól felfekvő öv
• Stabilan beépíthető az autóba
• Kifejezetten nagy méretű hordozó
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerűen beszerelhető az ülés, könnyen becsatolható a gyerek
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Nagyon alacsony súly
• Jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Nagyon könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Átlagos terhelési értékek oldalütközésnél
• Korlátozott a gyerek kilátása
 
Maxi Cosi Pebble
ADAC-értékelés: jó
Összegzés: Babahordozó jó teszteredményekkel. Bizonyos légitársaságoknál is engedélyezett, de a repülőút foglalásánál tisztázza, hogy lehet-e használni a gyerekülést. Előnyös, hogy a gyerekövek sok fokozatban állíthatók, amit kifűzés nélkül meg lehet oldani.
Leírás: ECE-csoport 0+, újszülötteknek 13 kg-ig, kb. másfél éves korig. Babahordozó hózentróger-övvel és központi övfeszítéssel. Ülés tömege: 4,0 kg.
Beépítés: Menetiránnyal szemben az autó hárompontos övével. Fontos! Az első utasülésre aktív légzsákkal nem tehető.
Ár: kb. 50 000 forint
Biztonság: jó
Kezelés: jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Nagyon alacsony terhelési értékek frontális ütközésnél
• Jól felfekvő öv
• Stabilan beépíthető az autóba
• Kifejezetten nagy méretű hordozó
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerűen beszerelhető az ülés, könnyen becsatolható a gyerek
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Alacsony súly
• Nagyon jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Nagyon könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Átlagos terhelési értékek oldalütközésnél
Maxi Cosi Pearl + FamilyFix (Isofix)
 
Összegzés: Jó gyerekülés, amely az Isofix-talppal nagyon egyszerűen és stabilan beszerelhető az autóba. Csak Isofix rögzítéssel szabad használni az ülést az erre alkalmas autókban (vegye figyelembe a típuslistát). Nem lehet az autó biztonsági övével rögzíteni! Előnyös a gyerekövek sok fokozatú állítási lehetősége, amit kifűzés nélkül meg lehet oldani.
Leírás: ECE-csoport I, 9-18 kg (kb. egy és négy év) közötti gyerekek számára. Gyerekülés hózentróger-övvel és központi övfeszítéssel, ülő és fekvő állással. Ülés/alap tömege: 6,1/6,8 kg.
Beépítés: Menetirányban, az Isofix talpra (csak engedélyezett autókban).
Ár: kb. 55 000 + 47 000 forint
Biztonság: jó
Kezelés: nagyon jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Alacsony terhelési értékek oldalütközésnél
• Jól felfekvő öv
• Stabilan beépíthető az autóba
• Magas háttámla
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerűen beszerelhető az ülés, könnyen becsatolható a gyerek
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Alacsony súly
• Nagyon jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Nagyon jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Átlagos terhelési értékek frontális ütközésnél
 
ADAC-értékelés: jó
Összegzés: Jó gyerekülés, Isofix és Top Tether rögzítéssel. Opcióként kapható egy támasztóláb is, amellyel Top Tether rögzítési pont nélküli autókba is beépíthető az ülés, csak Isofix rendszerrel. Előnyös a gyerekövek sok fokozatú állítási lehetősége, amit kifűzés nélkül meg lehet oldani. A teszteredmény az Isofixes bekötésre vonatkozik – hárompontos övvel bekötve mind a biztonsági, mind a kezelési értékelés kicsit rosszabb.
Leírás: ECE-csoport I, 9-18 kg (kb. egy és négy év) közötti gyerekek számára. Gyerekülés hózentróger-övvel és központi övfeszítéssel, ülő és fekvő állással. Ülés tömege: 12,3 kg.
Beépítés: Menetirányban, Isofix és Top Tether rendszerrel vagy az autó hárompontos övével.
Ár: kb. 80 000 forint
Biztonság: jó
Kezelés: jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: átlagos
Előnyök:
• Alacsony terhelési értékek frontális és oldalütközésnél
• Jól felfekvő öv
• Stabilan beépíthető az autóba
• Kifejezetten magas háttámla
• Kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Könnyen becsatolható a gyerek
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Nagyon jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Könnyen levehető és géppel mosható a huzat
Hátrányok:
• Kicsit bonyolultabb az ülés beépítése a Top Tether miatt
• Magas súly
• Kisebb hiányosságok a kidolgozási minőségben
Peg Perego Viaggio1 Duo-Fix + Isofix talp
 
Összegzés: Az Isofix-talppal egyszerűen és stabilan beszerelhető gyerekülés, azonban kisebb hiányosságokat mutat az oldalütközés-védelemben. Előnyös a gyerekövek sok fokozatú állítási lehetősége, amit kifűzés nélkül meg lehet oldani. Isofix rögzítéssel csak az erre alkalmas autókban szabad használni az ülést. A teszteredmény az Isofixes bekötésre vonatkozik – hárompontos övvel bekötve mind a biztonsági, mind a kezelési értékelés kicsit rosszabb.
Leírás: ECE-csoport I, 9-18 kg (kb. egy és négy év) közötti gyerekek számára. Gyerekülés hózentróger-övvel és központi övfeszítéssel, ülő és fekvő állással. Ülés/alap tömege: 9,8/5,1 kg.
Beépítés: Menetirányban, az Isofix talpra (csak engedélyezett autókban) vagy az autó hárompontos övével.
Ár: kb. 60 000 + 33 000 forint
Biztonság: átlagos
Kezelés: jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Alacsony terhelési értékek frontális ütközésnél
• Stabilan beépíthető az autóba
• Magas háttámla
• Kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerűen beszerelhető az ülés
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Jó a láb alátámasztása
• Nagyon jó kárpitozás
• Könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Nagyon jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Magas terhelési értékek oldalütközésnél
• Szerencsétlenül felfekvő öv
• Bonyolult a gyerek becsatolása
• Korlátozott a gyerek kilátása
 
Peg Perego Viaggio1 Duo-Fix
ADAC-értékelés: átlagos
Összegzés: Hárompontos övvel rögzíthető átlagos gyerekülés. Előnyös a gyerekövek sok fokozatú állítási lehetősége, amit kifűzés nélkül meg lehet oldani.
Leírás: ECE-csoport I, 9-18 kg (kb. egy és négy év) közötti gyerekek számára. Gyerekülés hózentróger-övvel és központi övfeszítéssel, ülő és fekvő állással. Ülés tömege: 9,8 kg.
Beépítés: Menetirányban, az autó hárompontos övével.
Ár: kb. 60 000 forint
Biztonság: átlagos
Kezelés: jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Stabilan beépíthető az autóba
• Magas háttámla
• Kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Jó a láb alátámasztása
• Nagyon jó kárpitozás
• Könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Nagyon jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Magas terhelési értékek frontális ütközésnél
• Átlagos terhelési értékek oldalütközésnél
• Szerencsétlenül felfekvő öv
• Bonyolult az ülés beépítése és a gyerek becsatolása
• Korlátozott a gyerek kilátása
Cybex Pallas
 
Összegzés: Gyerekülés jó tesztértékekkel, támasztóidommal. Hosszú ideig, körülbelül egytől tizenkét éves korig használható. Mivel nem minden gyerek fogadja el a támasztóidomot, feltétlenül próbálja ki vásárlás előtt. Egyes autókba stabilabban beépíthető, ha az autó fejtámláját kivesszük vagy megfordítjuk.
Leírás: ECE-csoport I/II/III, 9-36 kg (kb. egy és tizenkét év) közötti gyerekek számára. Ülésmagasító saját háttámlával és támasztóidommal, ülő és fekvő állással. Ülés tömege: 9,9 kg.
Beépítés: Menetirányban, az autó hárompontos övével: 9 és 18 kg között támasztóidommal és alátéttel, vagy 15 kilótól támasztóidom/alátét nélkül.
Ár: kb. 53 000 forint
Biztonság: jó
Kezelés: jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Alacsony terhelési értékek frontális és oldalütközésnél
• Egyszerűen igazítható a gyerek méreteihez
• Magas háttámla
• Kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerű az ülés beépítése és a gyerek becsatolása
• Nagyon könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Bizonyos autókban nem áll kifejezetten stabilan az ülés - ellenőrizze vásárlás előtt
 
Cybex Free-fix
ADAC-értékelés: jó
Összegzés: Jó gyerekülés, körülbelül négy éves kortól használható, kiegészítő rögzítési lehetőséggel az Isofix pontokhoz. Egyes autókba stabilabban beépíthető, ha az autó fejtámláját kivesszük vagy megfordítjuk. Növeli az oldalstabilitást, és megakadályozza az eldőlést, ha az Isofix pontokhoz is rögzíti az ülést. Isofix bekötéssel csak az erre engedélyezett autókban használható. A teszteredmény az Isofixes bekötésre vonatkozik – Isofix nélkül kevésbé stabilan áll az ülés.
Leírás: ECE-csoport II/III, 15-36 kg (kb. négy és tizenkét év) közötti gyerekek számára. Ülésmagasító saját háttámlával. Ülés tömege: 6,7 kg.
Beépítés: Menetirányban, Isofix-tartóhoz is rögzíthető (engedélyezett autókban), a gyereket az autó hárompontos öve rögzíti.
Ár: kb. 33 000 forint
Biztonság: jó
Kezelés: nagyon jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Alacsony terhelési értékek oldalütközésnél
• Optimálisan felfekvő öv
• Nagyon egyszerűen igazítható a gyerek méreteihez
• Nagyon erősen összeköthető az ülés az autóval
• Magas háttámla
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerű az ülés beépítése és a gyerek becsatolása
• Nagyon könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Alacsony súly
• Nagyon jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Nagyon jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Átlagos terhelési értékek frontális ütközésnél
Safety 1st Evolu Safe+
 
Összegzés: Átlagos gyerekülés, viszonylag egyszerűen kezelhető, de kisebb biztonsági hiányosságokkal. Az ilyen típusú háttámlás ülésmagasítók csak körülbelül négy éves kortól használhatók, mivel a fiatalabb gyerekek nyugtalanok és előreborulnak, ha elalszanak. Egyes autókba stabilabban beépíthető, ha az autó fejtámláját kivesszük vagy megfordítjuk.
Leírás: ECE-csoport II/III, 15-36 kg (kb. négy és tizenkét év) közötti gyerekek számára. Ülésmagasító saját háttámlával. Ülés tömege: 3,4 kg.
Beépítés: Menetirányban, az autó hárompontos övével.
Ár: kb. 30 000 forint
Biztonság: átlagos
Kezelés: nagyon jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Jól felfekvő öv
• Magas háttámla
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerű az ülés beépítése és a gyerek becsatolása
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Nagyon alacsony súly
• Jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Könnyen levehető a huzat
• Jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Átlagos terhelési értékek frontális és oldalütközésnél
• Viszonylag széles ülés, ezért bizonyos autókban nem áll stabilan - vásárlás előtt ellenőrizze
• Kézzel kell mosni a huzatot
 
Römer Adventure
ADAC-értékelés: átlagos
Összegzés: Könnyű, egyszerűen kezelhető gyerekülés, kisebb biztonsági hiányosságokkal. Az ilyen típusú háttámlás ülésmagasítók csak körülbelül négy éves kortól használhatók, mivel a fiatalabb gyerekek nyugtalanok és előreborulnak, ha elalszanak. Egyes autókba stabilabban beépíthető, ha az autó fejtámláját kivesszük vagy megfordítjuk.
Leírás: ECE-csoport II/III, 15-36 kg (kb. négy és tizenkét év) közötti gyerekek számára. Ülésmagasító saját háttámlával. Ülés tömege: 3,9 kg.
Beépítés: Menetirányban, az autó hárompontos övével.
Ár: kb. 27 000 forint
Biztonság: átlagos
Kezelés: nagyon jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Jól felfekvő öv
• Magas háttámla
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Nagyon egyszerű és gyors az ülés beépítése és a gyerek becsatolása
• Nagyon könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Nagyon alacsony súly
• Jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Nagyon könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Magas terhelési értékek frontális ütközésnél
• Átlagos terhelési értékek oldalütközésnél
• Nem köthető össze különösen erősen az autóval
Recaro Monza Seatfix
 
Összegzés: Átlagos, egyszerűen kezelhető gyerekülés, kiegészítő rögzítési lehetőséggel az Isofix pontokhoz. Egyes autókba stabilabban beépíthető, ha az autó fejtámláját kivesszük vagy megfordítjuk. Növeli az oldalstabilitást, és megakadályozza az eldőlést, ha az Isofix pontokhoz is rögzíti az ülést. Isofix bekötéssel csak az erre engedélyezett autókban használható. A teszteredmény az Isofixes bekötésre vonatkozik – Isofix nélkül kevésbé stabilan áll az ülés.
Leírás: ECE-csoport II/III, 15-36 kg (kb. négy és tizenkét év) közötti gyerekek számára. Ülésmagasító saját háttámlával, ülő és fekvő állással. Ülés tömege: 6,4 kg.
Beépítés: Menetirányban, Isofix-tartóhoz is rögzíthető (engedélyezett autókban), a gyereket az autó hárompontos öve rögzíti.
Ár: kb. 64 000 forint
Biztonság: átlagos
Kezelés: nagyon jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: jó
Előnyök:
• Optimálisan felfekvő öv
• Nagyon egyszerűen igazítható a gyerek méreteihez
• Nagyon stabilan áll az autóban
• Magas háttámla
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerű az ülés beépítése és a gyerek becsatolása
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Alacsony súly
• Nagyon jó a láb alátámasztása
• Nagyon jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Könnyen levehető és géppel mosható a huzat
• Jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Magas terhelési értékek frontális ütközésnél
• Átlagos terhelési értékek oldalütközésnél
 
Chicco Key 2-3 Ultrafix
ADAC-értékelés: megfelelő
Összegzés: Körülbelül négy éves kortól használható, fekvő helyzetbe is állítható gyerekülés, átlagon felüli terhelési értékekkel frontális és oldalütközésnél. Egyes autókba stabilabban beépíthető, ha az autó fejtámláját kivesszük vagy megfordítjuk. Növeli az oldalstabilitást, és megakadályozza az eldőlést, ha az Isofix pontokhoz is rögzíti az ülést. Isofix bekötéssel csak az erre engedélyezett autókban használható. A teszteredmény az Isofixes bekötésre vonatkozik – Isofix nélkül viszont kicsit jobb védelmet nyújt az ülés.
Leírás: ECE-csoport II/III, 15-36 kg (kb. négy és tizenkét év) közötti gyerekek számára. Ülésmagasító saját háttámlával. Ülés tömege: 5,7 kg.
Beépítés: Menetirányban, Isofix-tartóhoz is rögzíthető (engedélyezett autókban), a gyereket az autó hárompontos öve rögzíti.
Ár: kb. 48 000 forint
Biztonság: megfelelő
Kezelés: jó
Kényelem: jó
Tisztíthatóság/minőség: átlagos
Előnyök:
• Jól felfekvő öv
• Magas háttámla
• Stabilan áll az autóban
• Nagyon kicsi a helytelen kezelés veszélye
• Egyszerű az ülés beépítése
• Könnyen érthető kezelési útmutató és figyelmeztetések
• Nagyon alacsony súly
• Nagyon jó a láb alátámasztása
• Jó kárpitozás
• Jó a gyerek kilátása
• Géppel mosható a huzat
• Jó kidolgozási minőség
Hátrányok:
• Magas terhelési értékek frontális és oldalütközésnél
• Viszonylag bonyolult a gyerek becsatolása
• Nagyon nehezen vehető le a huzat
 

 Forrás: index.h/Totalcar

Főzött gyurma

2010.06.30. 20:20 - zora57

Címkék: kreatív gyermek gyurma

A só-liszt gyurmával szemben az előnye, hogy puha, jól formázható, nem ragad és a hűtőben 1 hónapig eláll a hűtőszekrényben.

 Hozzávalók:

20 dkg liszt, 10 dkg só, 2 kávéskanál citromsav, 3 dl víz

Jól összekeverjük, majd takarékon, állandó keverés mellett főzzük, hamar besűrűsödik. Ha besűrűsödött, megfőtt (kicsit fényes lesz), hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, gyúrjuk át, míg sima és rugalmas lesz.

Gyermekrajzok

2010.06.30. 14:52 - zora57

Címkék: rajz gyermek rajzelemzés

Délután megyünk az óvodában gyermekünkért,. A faliújság „kiplakátolva” a frissen készült rajzokkal. Automatikusan – szülőtársaimhoz hasonlóan – szememmel a sajátom művét keresem. Hm. Nem egy Picasso, de büszke vagyok rá. Szép, ötletes, kedves. Külön fiók telik meg a hosszú évek alatt összegyűjtött művekkel.

 
A gyermekrajzok a gyermekek lelkiállapotát tükrözik, értelmük megfejtésével könnyebben megérthetjük a bennük lezajló történéseke, viselkedésüket.
 
Bátran adjuk már az egy éves körüli lurkónak is firkálásra alkalmas eszközt. Szépen, lassan, az évek folyamán, a rajzfejlődés lépcsőfokain keresztül kialakulnak majd a felismerhető formák.
Biztosítsunk a gyerekek számára minél változatosabb eszközöket, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy képi kifejezőkészségük a megfelelő módon fejlődjön. Tapasztalják meg, hogy milyen anyag, milyen nyomot hagy a papíron, vagy más felületen. Korán kezdhetjük pl. a festést is, először az apró ujjakkal, tenyérrel, vagy akár talppal (ezek egyébként a taktilis-kinesztikus észlelést-érzékelést is fejlesztik). Igyekezzünk olyan helyet teremteni, ahol nem kell óvatoskodni. Kicsúszhat a papírból akár a filc is, és a ruhájukra sem kell nagyon vigyázni. Lehet-e nagyobb élmény, mint, hogy lelkesen hozza a friss rajzot, festményt, és magyarázza, hogy mi is készült. Ne mi mondjuk meg, hogy mit látunk a képen. Kérdezzük, beszélgessünk. Ne kössük meg fantáziájukat, ne mondjuk, hogy a fű az zöld, ha épp pirosra szeretné rajzolni. Dicsérjük, fontos a pozitív megerősítés!
 
Szakember szemmel ezek a rajzok persze mások, mint nekünk szülőknek. A gyerek életkori sajátosságaihoz viszonyítva megállapítható a fejlettségi szintje. A grafológus, rajzelemző számára jelentéssel bír pl. a rajz elhelyezkedése a papíron, a színvilága, a méretek. Ezen jellemzők, és a rajzon megjelenő formák szimbolikáját értelmezve elkészülhet a gyermek személyiségrajza.

Mit csináljunk, ha nem beszél a gyerek?

2010.06.23. 09:05 - zora57

Címkék: gyermek fejlesztés beszéd

A gyermekek fejlődése mérföldkövekkel van kijelölve: a szülők lelkesen várják az első mosolyt, a felülést, felállást, majd az első szavak elhangzását. De meddig várjunk türelemmel az első szavak elhangzásáig? Mikor forduljunk orvoshoz, ha a gyermekünk nem beszél? 

Mint a gyermekek fejlődésében sok minden más, így a beszéd fejlődése is igen tág határok között nevezhető normálisnak. Gyakran előfordul, egy másfél éves gyermek mondókákat szaval, míg egy másik hasonló korú gyerek csak az édesanya számára érthető egy-egy szót mond. A beszéd fejlődése már újszülött korban megkezdődik, megjelenik a gőgicsélés, gagyogás, majd egy-másfél éves kor között kimondják az első szavakat is (mama, baba, papa, pápá). Két éves kor körül a gyerekek már mintegy ötven szót használnak 1-2 szavas mondataikban, három éves korban pedig már az idegenek számára is érthetően, több szavas mondatokban beszélnek. Általában elmondható, hogy a lányok beszédfejlődése gyorsabb, de igen nagyok az egyéni eltérések.

Csak sok idő után mondhatjuk ki a késést

Ha röviden kell megfogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogyha két és fél-három éves kor körül sem beszél a gyermekünk, akkor megkésett a beszédfejlődése, ilyenkor feltétlen forduljunk szakemberhez. Lényeges szempont, hogy egyenletes-e a gyermek beszédfejlődése. Ha a fejlődés megreked, visszaesés tapasztalható, kiemelt figyelmet érdemel. Összességében a gyermekek 15-20 százalékában mutatható ki valamilyen kommunikációs zavar.

A leggyakoribb ok: halláskárosodás

Fontos tisztázni, hogy a gyermek érti-e a beszédünket. Ha az egyszerű utasításokat sem teljesíti, nevére nem hallgat, keveset gagyog, hangokat ritkán ad, felmerül a halláscsökkenés lehetősége, ezért az első vizsgálatok közé tartozik a hallásvizsgálat. A halláscsökkenés hátterében öröklött okokon kívül egyre növekvő szerepet játszik a krónikus középfülgyulladás is, mely közösségbe járó gyermekeknél gyakran előfordul. Amennyiben halláscsökkenés igazolható, mihamarabb meg kell találni az okát és kezelni kell. Ha a segítség időben érkezik, jó hallás mellett a lemaradást hamar behozzák a gyerekek.

Egyéb okok

Más esetekben az elmaradt fejlődés hátterében a motiváció hiánya áll. Ha a társas kapcsolatok nem megfelelőek, ez jelentősen csökkenti a kommunikáció iránti igényt. Ez előfordulhat rossz szociális körülmények között, például intézetben élő gyermekeknél, de akár sok gyerekes családban is, ahol nem engedik szóhoz jutni a gyermeket, minden kívánságát kérés nélkül teljesítik: ilyenkor a gyermek nem motivált a beszédben.

Máskor a betegség lényege, hogy a társas kapcsolatok nem alakulnak ki: ez fordul elő az autista gyerekeknél. Erre a betegségre az jellemző, hogy a kezdetben jól fejlődő gyerek fejlődése megreked, hanyatlik. Lehet, hogy már szavakat is mond, beszélni kezd, de - természetesen egyéb tünetek mellett - 2-3 éves kor között visszafejlődik.

Sokszor genetikai ok áll a megkésett beszédfejlődés hátterében, rendszerint előkerül egy rokon, aki szintén csak idősebb korban kezdett beszélni.

Fejlesztés otthon is

Fontos, hogy a korai fejlesztésre hangsúlyt fektessünk, hiszen a beszéd az alapja a társas kapcsolatok kialakulásának, a tanulásnak. Fontos, hogy időben keressünk fel szakembert, aki a segítségünkre lehet.

Folyamatosan beszéljünk a gyermekünkhöz: kommentáljuk a teendőinket, a közös tevékenységeket ("nézd, anya elővesz egy tiszta pelust és tisztába tesz téged"). Az édesanyák ösztönösen a gyermek igényéhez igazodva, egyszerű dajkanyelven beszélnek, mely mindig egy kicsit komplexebb, mint amilyen nyelvezetet a baba használ. Például ha a gyermek azt mondja "inni", az édesanya ösztönösen megismétli: inni szeretnél? Anya azonnal hoz neked! Kezdjünk mihamarabb olvasni, énekelni a gyereknek, már néhány hónapos korban fogékonyak az egyszerű mondókákra. Ha hibásan, babanyelven beszél, javítsuk ki, ne ismételjük, még akkor se, ha kedvesen selypít a gyermek. Ne csak a játék idején beszéljünk hozzá.

Fontos, hogy szánjunk időt a beszélgetésre, figyeljünk oda arra, hogy mit próbál mondani, érezze, hogy odafigyelünk rá. Ne vegyük el a kedvét a folyamatos kijavítgatásokkal! Ne beszélni tanítsuk, hanem ismételjük meg helyesen, amit mond. Az esetek döntő többségében a későn beszélő gyermeket később kortársaikkal megegyezően fejlődnek, a szociális kapcsolatok, tanulás terén lemaradás nem tapasztalható.

Dr.Karoliny Anna, gyermekorvos

Jó az óvodásoknak a rendszeres lefekvési idő

2010.06.23. 08:39 - zora57

Címkék: alvás gyermek óvoda

Egy új tanulmány szerint a rendszeres lefekvési idő és az elegendő alvás jobb iskolai, óvodai eredményekhez vezethet.

Azok a 4 éves gyerekek, akik mindennap közel azonos időben fekszenek le, jobb eredményeket értek el olyan felméréseken, ahol szövegértési és számolási képességeiket mérték fel. A korai lefekvés, és az ágybamenetellel kapcsolatos szülői szigor ugyancsak pozitívan hat a gyermek fejlődésére.


Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint az óvodás korú gyermekeknek legalább 11 óra alvásra van szükségük minden éjszaka. Azoknak, akik ennél kevesebbet alszanak, csökken a teljesítményük, mutatja a tanulmány, amit Erika Gaylor, az SRI International Kutatóközpont kutatója és kollégái végeztek.


 "Ha a szülők ragaszkodnak egy állandó lefekvési időhöz, az nagyon jó hatással lehet gyermekük nyelvi és szövegértési képességére" - mondta Gaylor az Akadémia sajtóközleményében. "A gyermekorvosnak rá kell vennie a szülőket, hogy egy olyan lefekvési időpontot alakítsanak ki, ami a gyermek egészséges alvásához szükséges."


A tanulmány készítése során telefonos interjúkban 8000 szülőt kérdeztek meg. Először a gyermek 9 hónapos korában, majd 4 éves korában számoltak be a szülők gyermekük alvási szokásairól. Az eredményeket a SLEEP 2010 elnevezésű, alvástudománnyal foglalkozó szakmai szervezetek éves konferenciáján tették közzé San Antonioban.

A róka meg a farkas a lakodalomban

2010.06.22. 14:00 - zora57

Címkék: gyerek mese

Egyszer lakodalom volt a faluban. A róka megérezte a finom illatokat, s gondolta, jó volna belopózni oda. Rábeszélte a farkas komáját is, hogy menjenek el ők is a lakodalomba.

-         Menjünk – azt mondja a farkas -, de attól félek, hogy megbánjuk.
-          Ne félj semmit, csak gyere velem!
Bementek az udvarba. A vendégek mind bent ültek a szobában. A mondja a róka:
-         Te csak húzódj meg itt, komám, s szimatold ki, hogy hová menjünk!
A róka bement a tornácra. Gondolja magában: „Előbb benézek a kamrába!” Megnyitja a kamraajtót, hát látja, hogy nincs ott senki, s ott a sok bor, pálinka, kalács, sütemény, hurka, kolbász.
- No, ide jó lesz behúzódni – gondolja, majd hívja a farkas komáját is. Akkor veszi észre a róka, hogy van egy jó fazék töltött káposzta is.
- Ezt kóstoljuk meg legelőbb! – ajánlotta a róka, s nyomban neki is estek a káposztának. Miután ezzel jóllaktak megették a kalácsot, a süteményeket. Nem győzték magukba tömni a sok finom falatot.
- Hallod-e, róka koma, jó lenne valamit inni is!
Nem kellett többször biztatni a rókát, csapra ütöttek egy nagy hordót, s nekifogtak az ivásnak.
Hát amikor már sokat ittak, igen jól érezték magukat. Nekikezdtek dudorászni. Először csak halkan, majd a jókedvükkel a hangjuk is növekedett. Így az egyik jobban kiabált, mint a másik. Ám a rókának volt annyi esze, hogy a küszöb alatt vájjon magának egy lyukat, hogy ott ki tudjon bújni,ha mégis veszedelembe kerül.
Ezalatt a vendégek benn a szobában a finom, meleg levest kanalazták. Indult a szakácsné, hogy most már tálalja a töltött káposztát. Belép a kamrába, s hát uramfia! A róka és a farkas ott ülnek a földön a boroshordók mellett, s vidáman énekelnek. Az ételek nagy részét megették, alig-alig maradt valami belőlük. Szalad be a , s mondja nekik, hogy mit látott.
-         Hadd lássam azokat a hívatlan vendégeke! – mérgelődött a gazda, majd a többi vendéggel együtt kiment a kamrába. Igen ám, de mire kiért, a róka hamar kibújt a lyukon, s elfutott. Szegény farkasnak erre nem maradt ideje.
-         Hogy képzeled, hogy megeszed mások ennivalóját? Hordd el rögtön az irhád! Meg ne lássunk itt még egyszer! – kiáltozták a vendégek, s mindenki seprűt, lapátot ragadott, hogy elkergessék a farkast. A háznép úgy eltángálta szegényt, hogy jártányi ereje sem maradt, s alig tudott kivánszorogni a kamrából.
A róka pedig szaladt, szaladt éppen a falu végére. Ott lefeküdt egy csomó pozdorjára, s elaludt. Éppen a legszebb álmát aludta, mikor arra ébredt, hogy nagyon lökdösi valami.
Felnyitja a szemét, nagy álmosan nézi, hogy ki lehet az. Hirtelen meglátja, hogy a komája az, de úgy helybenhagyták, hogy állni is alig tudott.
Könyörög a farkas a rókának.
-         Hé, komám, vegyél fel a hátadra! Vigyél el innen, mert jártányi erőm sincs.
-         Felvennélek szívesen, de lásd be, nem tehetem, az én csontom kívül lóg a bőrömön – azzal rámutatott a pozdorjára. – Vegyél inkább te fel, s vigyél!
A buta farkasnak csak ennyi esze volt, hogy felvette. Elindult, nagy keservesen emelgette a lábait, sajgott minden porcikája. A róka pedig csak vigyorgott magában a farkas hátán. De neki ez sem volt elég, elkezdte mondogatni halkan:
- Vert viszen veretlent, vert viszen veretlent.
Meghallotta a farkas a komája hangját, de nem értette, mit mond.
-         Mit pusmogsz, te róka koma?
-         Jaj, kedves komám, azt mondom, hogy veretlen viszen vertet, veretlen viszen vertet.
-         Na, jól van, azt hittem, hogy egyebet beszélsz.
Alig tett a farkas néhány lépést, megint csak rákezdett a róka a mondókájára:
-         Vert viszen veretlent, vert viszen veretlent.
Az ám, a farkas most már megértette, mit is szajkóz a komája. Megharagudott, és úgy ledobta a hátáról a rókát, hogy az csak úgy nyekkent. A róka mit tehetett egyebet, nekiiramodott, és hazaszaladt.
Ha a róka el nem szaladt volna, az én mesém is tovább tartott volna.
 
 
 
 
 

Egy óvodát sem zárhatnának be nyáron

2010.06.22. 10:35 - zora57

Címkék: gyermek óvoda vakáció

Egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani. Egy hónapos bezárásuk törvénysértő, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra –állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

– Minden nyár elején készítek egy táblázatot arról, hogy melyik gyerek mikor és hol lesz. Megbeszélem a főnökömmel, hogy mikor, mennyi időre enged el, megkérdezem a nagyszülőket, hogy mennyit tudnak vállalni, a nagyobbiknak pedig keresek egy-két tábort. Az így kialakult menetrend ad valamilyen biztonságot, még akkor is, ha eddig minden évben történt valami váratlan, ami felülírta az egészet – meséli Ágnes, egy kisiskolás és egy óvodás gyerek édesanyja. Azt mondja, hogy annak ellenére, hogy az iskolai szünet két és félszer hosszabb, óvodás lányáról nehezebb gondoskodni nyáron. Őt ugyanis még nem adhatja táborba, és a nagyszülőknél vakációzást sem élvezi annyira, mint a bátyja.
Az óvodák ugyan csak egy hónapra zárnak be nyáron, de június elején-közepén megváltozik a munkarendjük. Úgynevezett összevont csoportokkal üzemelnek, vagyis a gyerekekre nem a megszokott óvónőjük vigyáz és nem csak velük egyidős társaik között vannak. Néhány óvodában fel is hívják a szülők figyelmét arra, hogy ebben az időszakban lehetőleg ne vigyék be a gyerekeket, mert „nem tesz jót nekik”. Különösen a kiscsoportosoknak jelenthet komoly megpróbáltatást egy összevont csoport. Négy hétre pedig – ami alig kevesebb egy átlagos munkavállaló teljes évi szabadságánál – mindenképpen bezárnak. Ez a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint törvénysértő. – A család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás. Az iskolák és óvodák bezárása megsérti ezt – állítja Keszei Sándor elnök. Hozzáteszi: az óvodákban nem lehetne nyári szünetet tartani. Egy hónapos bezárásuk törvénysértő, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra. – A normatíva elspórolása bezárni egy hónapra – hangsúlyozza. Keszei Sándor szerint a szülőknek „a rendeletet lobogtatva kellene követelniük” az önkormányzatoknál, hogy nyáron is lássák el a gyerekeket a saját óvodájukban, ezt ugyanis biztosítani kell számukra. Hozzáteszi: nem igaz, hogy az egyetlen megoldás ebben az időszakban, hogy kijelölnek egy ügyeletes óvodát, adott esetben elég messze a gyerek sajátjától, és egy hónapig oda kell vinni a gyerekeket.
És hogy miért nem tiltakoznak az önkormányzatoknál a szülők? Az elnök úgy véli, hogy a rossz beidegződések miatt. –Évtizedek óta azt szokták meg a családok, hogy megoldják valahogy. Nagyszülőket, rokonokat kértek meg, bevitték a gyerekeket a munkahelyükre vagy megpróbáltak többet hiányozni – magyarázza. Csakhogy, figyelmeztet, a világ azóta megváltozott. „Manapság, ha valaki sokszor marad otthon egy-két napra, mert nem tudja hova tenni a gyereket, könnyen munka nélkül találja magát. Ezt korábban eltűrték a cégek, ma már nem.” Tény: Magyarországon kevesen dolgoznak, de akik igen, azok egyre többet. Az Életminőség a változó Európában című kutatás szerint Magyarországon több mint 45 óra hetente a munkaidő,míg Svédországban csak 37. A magyarok 32 százaléka mondta, hogy gyakran kell túlóráznia úgy, hogy a nap elején még úgy tudja, nem kell tovább maradnia. Finnországban csak 9, Hollandiában 11 százalék számolt be hasonlóról.
Tíz éve tíz magyarból nyolc érezte úgy, hogy sose kell kompromisszumot kötnie a család és munka között, mára azonban tízből csak öten. Ezzel szemben tízből egy felnőtt gyakran szembesül azzal, hogy a munkája miatt kénytelen elhanyagolni a családját – derül ki a Tárki részvételével zajló Work-Care Synergies című kutatásból is.
– Nincs egységes gyakorlat, van, ahol csak két hét a nyári szünet, de hallottam már öthetes óvodai szünetről is – mondja Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke. Hozzáteszi: ez nem csak az óvodákon múlik, a fenntartóval közösen döntenek a szünet hosszáról. – Ha egész nyáron nyitva lenne az összes óvoda, azt biztosan nem bírnák anyagilag az önkormányzatok – állítja. Kiemelte: mindig vannak kijelölt ügyeletes óvodák, de ezek alacsony létszámokkal üzemelnek nyáron. Szerinte ezért sem érzik úgy az önkormányzatok, hogy rövidebb szüneteket kellene bevezetniük. Az más kérdés, ismeri el, hogy azért van kevés gyerek az ügyeletes óvodákban, mert az óvónők is azt ajánlják, hogy a szülők oldják meg másképp.
Tény: a gyereknek az lenne a jó, ha egész évben a saját óvodájába járhatna. De az óvodáknak nyáron kötelező festést és nagytakarítást tartani, és az óvónőknek is jár a szabadság – magyarázza. Fábián Katalin egyébként maximum háromhetes nyári szünetet tartana ideálisnak.
Ágnes szerint, ha a nyári szünet lenne a legnagyobb gond az óvodával, ő boldog ember volna. A nyitva tartás ugyanis egész évben konfliktusok forrása. A munkaideje ötig tart, a férje még tovább, este 7-ig dolgozik. Az óvoda viszont fél ötig van nyitva, de ki nem mondott elvárás, hogy már négykor el kell vinni a gyerekeket. „Elfogadtam, hogy még évekig nem szabadulok az óvónők szemrehányó tekintetétől”.

Forrás: Népszabadság

Lehet-e különórát tartani az óvodákban?

2010.06.22. 09:51 - zora57

Címkék: gyerek óvoda

Szülői aláírásgyűjtés indult: attól tartanak, hogy megszűnnek az óvodai fakultatív programok, így például az úszás, az angol vagy a néptánc. Aggodalmuk jogos, hiszen valójában már 17 éve nem lehetne nevelési időben ilyen fizetős foglalkozásokat tartani – erre erősített most rá az új óvodai alapprogram. Kérdés, ki fogja ezentúl betartatni a szabályokat, ha eddig sem sikerült.
Benedek négyéves, mától egy hónapon át úszásoktatásra jár majd óvodatársaival együtt. A busz az óvoda elé érkezik, innen viszik a gyerekeket minden reggel az uszodába – mindez 28 ezer forintba kerül. Benedek édesanyja örül a lehetőségnek, fontosnak tartja, hogy gyermeke megtanuljon úszni. Ha az óvoda nem szervezné meg, maga vinné úszásra a fiát, de ezt csak a munkaidőn kívül, hajnalban vagy este tudná megtenni. A budai óvodában van még néptánc-, torna és sakkoktatás is, de Benedek ezekre nem jár, mert nem akar. Mint saját magáról megállapította: kicsi még ezekhez.
Krisztina, aki szintén négyéves óvodás, a másik véglet. Neki heti hat „különórája” van: két angol, két balett és két zeneovi. Ezeket az óvodában tartják, havi 1500-6000 forintért.
A legtöbb óvoda – szülői igényre – szervez reggel vagy kora délután ilyen fizetős foglalkozásokat: nagy keletje van az úszásoktatásnak, az angolnak, a néptáncnak, az ovistornának, a zeneovinak és a sakknak. Ezeket a különórákat azonban a nemrég módosított óvodai nevelés országos alapprogramja értelmében nem lehetne megtartani, legalábbis nem úgy, ahogyan azt most az óvodák nagy többsége szervezi.
Ez kimondja ugyanis, hogy „az óvoda teljes nyitvatartási idejében a gyermekekkel történő foglalkozások mindegyikét óvodapedagógus irányítja”. Ez a kitétel egyébként 17 éve szerepel a közoktatási törvényben is, mint ahogyan az is, hogy az óvodai nevelési időben nem lehet olyan különfoglalkozásokat tartani, amelyek nem szerepelnek a nevelési programban.
 
Úgy tűnik azonban, az óvodák és fenntartóik fittyet hánynak e szabályozásra: a különfoglalkozások jó része nem szerepel a pedagógiai programban – akkor minden gyermek számára kötelező volna, pénzt pedig nem lehetne érte kérni –, és általában nem is óvodapedagógusok tartják őket. A kiskaput a szabályozás nem teljesen egyértelmű volta adja. A nevelési idő ugyanis nem feltétlenül esik egybe a nyitvatartási idővel (az óvodák többségében délelőtt vannak a fejlesztő foglalkozások). A minisztérium szerint ráadásul a nevelési időn túl szervezett tanfolyamok vezetőire nem is vonatkozik a megfelelő pedagógiai végzettség előírása. (vagyis: lehet, hogy az ovistornát egy bolti eladó tartja, akinek semmiféle képzettsége nincs, tehát egyáltalán nincs pl. anatómiai- vagy pedagógiai ismerete "szerk")
Makár Barnabásné, a miskolci Szeder utcai Óvoda vezetője, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnöke azt mondja: egyetért azzal, hogy ne lehessen különórákat szervezni az óvodákban, a 3-6 éves korú gyerekeknek ugyanis elsősorban játszaniuk kell. – A szülők azonban ragaszkodnak a különórákhoz – beiratkozáskor jószerivel már az első kérdésük erre irányul –, és ha nincs az óvodában, akkor is elviszik különórára a gyereket, csak máshová – mondja az óvodavezető. Így a szülői nyomásnak engedve mégis szerveztek angolt, ovistornát és úszást. Utóbbira egyébként minden miskolci óvodában van lehetőség: a gyerekek háromhetes úszásoktatáson vesznek részt minden tanévben, a 11 ezer forintos tanfolyam felét a szülő, felét az önkormányzat állja. Makár Barnabásné azt mondja: szeptembertől csak az ovistorna és az úszás marad: előbbit ugyanis óvónő tartja, utóbbit pedig az önkormányzat szervezi.
A szülők azonban ragaszkodnak a változatos különórákhoz. Úgy vélik, joguk van eldönteni, hogy a saját pénzükből mikor és milyen órára járatják gyermeküket. A főváros XI. kerületében aláírásgyűjtésbe is kezdtek, tiltakozva „az óvodai fakultációs programok megszüntetését előíró önkormányzati intézkedés” ellen.
Győrffyné Molnár Ilona, Újbuda humánszolgálati igazgatója azonban azt mondja: nem tiltották ki a fakultatív programokat az óvodákból, azokat „a jogszabályoknak megfelelően” továbbra is meg lehet szervezni. Az óvodák helyi nevelési programja azonban nem tartalmazhatja ezeket a különszolgáltatásokat.
Megjegyezte: az óvodai alapprogram és helyi programok középpontjában nem véletlenül áll a játék, hiszen ez a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége. A gyerek eközben tanulja meg egyebek közt a különböző nemi és családi szerepeket. Ettől veszik el az időt a fakultatív programok, és ez komoly károkat okozhat a gyermek személyiségében – véli Győrffyné. Rámutatott: az utóbbi időben egyre több az olyan szülő, aki már a bölcsődében angolra taníttatná gyermekét, az óvodában és az alsó tagozatban pedig napi két különórára járatja. – A gyerekek egy része nem önszántából vesz részt ezeken a foglalkozásokon; a szülők akarják saját álmaikat megvalósítani. A gyerekeket frusztrálja a sok külön óra, ami komoly egészségügyi és pszichés károsodást okozhat – állítja Győrffyné.
Szerinte azért is jobb volna óvodapedagógusokra bízni az ilyen foglalkozásokat, mert ők tudják, mennyire terhelhető egy 3–6 éves gyerek, míg egy angol- vagy sakktanár nem feltétlenül. Ha pedig nem megfelelően kezdik egy gyermek tanítását, azzal egy életre elvehetik a kedvét a tanulástól.
– Ettől függetlenül a szülők továbbra is járathatják a gyereküket piaci szolgáltatók vagy a helyi óvónők különfoglalkozásaira – mondta Győrffyné. A legmegfelelőbb időpont a tapasztalatok szerint erre a délután öt óra, hiszen a szülő a foglalkozások után hazaviszi a gyermeket. Győrffyné úgy véli: a szülőknek nem ártana azonban némi önmérsékletet tanúsítaniuk, de ezt jogszabályokkal nem lehet elérni.
Az oktatási tárca szigorúan értelmez: nevelési időben egyáltalán nem lehet „fizetős” különfoglalkozásokat tartani az óvodákban. Márpedig Paszkoszné Kulcsár Andrea óvodai referens szerint az óvodákban nem csak délelőtt, mint ahogyan arra az intézmények egy részében hivatkoznak, hanem egész nap nevelésnek kell folynia. Így csak akkor szervezhető ott különfoglalkozás, ha a fenntartó hozzájárul ahhoz, hogy a nevelési időn túl is – azaz akkor, amikor már nincsenek az óvodában a gyerekek – nyitva legyen az óvoda: ekkor az intézményvezető piaci alapon bérbe adhatja termeit a különfoglalkozásokra (és akkor talán piaci alapon számlát is adna a foglalkozás vezetője "szerk"). Ezekre azonban a szülőnek kell elhoznia gyermekét, nem az óvónő feladata a gyerekeket egyik tanfolyamról a másikra kísérni.
Paszkoszné hangsúlyozta: az óvodai nevelési időben történő, a helyi nevelési programban nem szereplő különfoglalkozásokat 1993 óta tiltja a közoktatási törvény. Ezt erősítette meg az országos óvodai nevelés országos alapprogramjába bekerült mondat, amelyet kifejezetten az óvódapedagógusok és az óvodavezetők kértek.
– Ha azonban szerepel az óvoda nevelési programjában a foglalkozás, akkor az az óvodai nevelés részévé válik. Ezeket csak megfelelő végzettségű és szakképzettségű óvodapedagógus tarthatja, és minden gyerekmek számára elérhetőnek és térítésmentesnek kell lennie. Vagyis nem piaci alapon szerveződő szolgáltatásról van szó – mutatott rá Paszkoszné. Arra a kérdésre, hogy ha az elmúlt 17 évben nem sikerült betartani a szabályokat, az óvodai alapprogram mit változtat a helyzeten, Paszkoszné azt közölte: „az intézmények törvényes szakmai működésének biztosítására az intézmény vezetője, az intézmény szakmai munkájának ellenőrzésére a fenntartó kötelezett”.
 
Forrás: Népszabadság
 

Autizmus: sok hibát találtak az idegrendszer fejlődését szabályozó génekben

2010.06.21. 11:58 - zora57

Címkék: gyerek autizmus autisztikus

Az Autizmus Genom Program keretében tizenegy ország kutatói működtek együtt annak érdekében, hogy a jelenleginél pontosabb képet kapjunk az autizmus genetikai hátteréről. A tünetegyüttes kialakulásában részben a kisebb-nagyobb DNS-darabok többszöröződései vagy kiesései állnak, melyek összességükben a rendellenesség valamelyik fajtájának kialakulásához vezethetnek. Az új eredmények az autizmus korábbi felismerését is elősegíthetik, ami alapvető fontosságú a hatékony kezelés szempontjából.

Az autizmus az empatikus képesség csökkenésével járó, az agy egyes részeinek működését érintő rendellenesség, amelynek foka a fogyatékosságtól az enyhe szociális készségzavarig terjedhet. Az autisták számára alapvető nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, vágyainak, érzelmeinek felismerése és viselkedésének értelmezése, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Ebben az esetben kifejezetten a társas funkciókért felelős agyterületek rendellenes működéséről van szó, amelynek az egyik legjellemzőbb tünete, hogy az autisták kerülik a közvetlen szemkontaktus kialakítását. A szemkontaktus kialakításának képessége a többi társas készség egyik alapja, amire egészséges kisbabák már igen fiatalon is képesek - ez arra utal, hogy veleszületett készségről van szó.

Az autizmus különböző formáit autisztikus spektrumzavarként, illetve pervazív fejlődési zavarok csoportjaként definiálja a modern szakirodalom. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az autisták általános intelligenciája elmaradna a teljes népesség átlagától. Az autizmussal élő emberek gyakran kiemelkedő matematikai, technikai tehetséggel rendelkeznek, így könnyedén megjegyeznek rendszámtáblákat, telefonszámokat és bonyolult matematikai számításokat is képesek fejben elvégezni (lásd például korábbi cikkeinket: Michelangelo autista lehetett, A csodálatos elmék betegsége). Bár az autizmus tünetei széles körben ismertek, okairól jelenleg még csak elméletek léteznek. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a betegség kialakulása alapvetően öröklött tényezőktől függ, mások szerint viszont főként környezeti hatások okozzák a tünetegyüttes megjelenését. Az Autizmus Genom Program (AGP) az öröklött, genetikai tényezőket próbálta átfogóan feltárni: az eredményekről a Nature legújabb számában számoltak be a kutatók.

Az apró DNS-darabok másolatszám variációi jellemzőek

Genetikai állományunkban gyakran előfordul, hogy a különböző méretű DNS-darabok  elvesznek vagy megtöbbszöröződnek: ennek során egy vagy több gén, esetleg ezek részei tűnhetnek el vagy épülhetnek be DNS-ünkbe több példányban. Ezek az úgynevezett másolatszám-variációk (Copy Number Variation; CNV) sokszor észrevétlenek maradnak, és hordozóik anélkül élik le életüket, hogy az említett genetikai eltéréseknek bármilyen jelét tapasztalnák. Más esetekben azonban egy-egy hibás génváltozat súlyos betegségekhez vezethet, melyek többféle különböző tünetet is okozhatnak. A Down-kór például a teljes 21. kromoszóma számfeletti példánya miatt alakul ki, és szívbetegségeket, csökkent értelmi képességet és számos más rendellenességet okoz.

Míg azonban a legtöbb ilyen jelenségnél jól körülhatárolható a felelős DNS-darab, addig a nagy valószínűséggel genetikai alapokon is nyugvó autizmus spektrumzavarnál csak az esetek elenyésző százalékában ismerjük azokat a mutációkat, amelyek végül a tünetek kialakulásához vezetnek. Az Oxford Egyetem vezetésével megalakított Autizmus Genom Program mindezek miatt azt a célt tűzte ki, hogy komoly nemzetközi összefogás keretében térképezi fel a tünetegyüttes genetikai hátterét. A program mögé számos ismert szervezet is felsorakozott: a legnagyobb ezek közül az Autism Speaks, amely 2005-ös megalakulása óta több mint 140 millió dollárral támogatta az autizmus biológiájának kutatását.

Az AGP kísérletsorozatában majdnem 1000 autista és 1300 kontrollnak jelentkező európai személy genetikai állományát elemezték részletesen: az eredmények szerint az autizmusra számos apró DNS-darab ritka másolatszám-variációja jellemző.

A legtöbb mutáció az idegrendszer fejlődését befolyásolja

Kiderült, hogy a gének működésképtelenné válása a ritka DNS-darab kiesések vagy megkettőződések miatt gyakoribb az autizmus spektrumzavarban szenvedőknél, különösen azokban a régiókban, melyeket már korábban is fontosnak tartottak ennél a tünetegyüttesnél - írja a tanulmány. A kísérletsorozatban több mint ötezer ritka másolatszám-változatot azonosítottak az autista résztvevőknél, míg a kontrollcsoportban csak alig több mint ezret találtak. Az autisták másolatszám-variációi ráadásul meghatározott régiók köré koncentrálódtak, melyek közül többet már korábban is összefüggésbe hoztak a rendellenességgel. Emellett néhány új genetikai "gócpontot" is sikerült azonosítani.

Az autisztikus spektrumzavarra jellemző genetikai variációk azonosítását követően az adott területek funkcióját is megvizsgálták. A legtöbb mutáció az idegrendszer fejlődését szabályozó génekben következett be, de nagyszámú változást találtak a különféle jelátviteli útvonalakat szabályozó régiókban is. Ez egybevág az autizmus ismert tüneteivel, ráadásul összhangban van más, szintén idegrendszeri eredetű rendellenességek genetikai hátterével is. A most megismert másolatszám-variációk ugyanis átfednek a tanulási zavarok kialakulásáért felelős mutációkkal, és kimutatható, bár gyengébb összefüggést mutatnak az epilepsziával és a skizofréniával is. Ami bizonyosnak látszik, hogy az egyes meglévő másolatszám-változatok nagyon eltérő tünetekhez vezethetnek az egyes emberekben.

Az új eredmények hozzájárulhatnak az autizmus korai diagnosztizálásához is, ami kiemelkedően fontos a tünetegyüttes kezelésében - minél előbb kerül felismerésre a probléma, annál hatékonyabban kezelhető. A család felkészítésének és a korán elkezdett különleges fejlesztési programoknak köszönhetően a rendellenességben szenvedők életminősége lényegesen javítható, így az érintettek nem feltétlenül szenvednek majd komoly hátrányt egészséges társaikhoz képest.

Anatómiai, hormonális, genetikai és környezeti tényezők

Az új kutatás elsősorban annak a kérdésnek a megválaszolásában segíthet, hogy az egyes személyeknél mi az autizmus kialakulásának fő oka. A rendkívül összetett tünetegyüttes kiváltó tényezői ma még ugyanis nem kellően tisztázottak: a genetikai faktorok mellett szóba jöhetnek a környezeti, hormonális és szociális hatások, a fejlődési rendellenességek, sőt akár a vírusfertőzések is. Az autisztikus spektrumzavarról ismert például, hogy agyi anatómiai háttere is van: autista gyermekeknél korábban sikerült megfigyelni, hogy az érzelmek kifejezését szabályozó agyterület, az úgynevezett mandulamag (amygdala) rendkívüli aktivitást mutat azokban az esetekben, amikor a kicsiknek egy számukra ismerős arcot kellett közvetlenül nézniük. Az arcfelismerésben fontos szerepet játszó agyi központ (Fusiform Face Area, FFA) ezzel szemben a szemkontaktus kerülése miatt kevésbé volt aktív, mint az egészséges gyermekeknél.

A bélrendszer és a szerotonin nevű idegi ingerületátvivő anyag szintén érintett lehet az autisztikus tünetegyüttesben. Kimutatták ugyanis, hogy az agyi idegsejtek kapcsolatának kialakításában ugyanazok a gének játszanak szerepet, mint amelyek a bélidegsejtek kommunikációjában is részt vesznek. Ha az autizmus befolyásolja ezeket a géneket, az megmagyarázhatná, hogy sok autista gyermeknél miért lépnek fel emésztőszervrendszeri problémák is. Rájuk egyébként az is jellemző, hogy az átlagosnál nagyobb mennyiségben van jelen vérükben a bélsejtek által termelt szerotonin.

Más kutatásoknak a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon és az autizmus közötti összefüggést sikerült feltárniuk: az egyik legígéretesebb, az autizmus kialakulását magyarázó elmélet Simon Baron-Cohen nevéhez fűződik, aki a Cambridge-i Egyetem Autizmus Kutatócsoportját vezeti és világszerte elismert autizmus szakértő (Cohen számos népszerű könyv szerzője is egyben, lásd például itt). Baron-Cohen kutatócsoportja arra lett figyelmes, hogy az autistákra jellemző viselkedésbeli zavarok hasonlóak a férfiak öröklött magatartáselemeihez, így akár azok eltúlzott megjelenési formáinak is tekinthetők a kutatók újabb elmélete alapján. A férfias viselkedési jellegek kialakulását elősegíti a méhen belüli magas tesztoszteronszint, ezért Baron-Cohen szerint előfordulhat, hogy ha a tesztoszteron koncentrációja kórosan magas a magzatvízben, akkor ez később az autizmus tüneteinek kialakulásához vezet majd. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy az autizmus előfordulása négyszer gyakoribb a férfiak körében.

Az elmélet helyességére utal egy korábbi kísérlet eredménye, amelyben úgy találták, hogy azok a babák, akiknél születésük után magasabb tesztoszteronszintet mértek, tizenkét hónapos korukban kevesebbszer néztek a szüleik szemébe, tizennyolc hónapos korukban pedig kisebb volt a szókincsük, mint azoknak a társaiknak, akiket magzati életük során kevesebb tesztoszteron ért. Az eredmények mindemellett mégsem bizonyítják, hogy a magas tesztoszteronszint okozná az autizmust, hiszen elképzelhető, hogy egy harmadik háttértényező okozza mindkettőt. Ezekből a kutatásokból is csak annyi derült ki egyértelműen, hogy az esetek egy részében nyilvánvaló összefüggés mutatható ki a magas tesztoszteronszint és az autisztikus spektrumzavar jelenléte között. (Az elméletről részletesebben is olvashat az Autisták Országos Szövetségének honlapján: Autizmus - szélsőséges férfiagy?).

Forrás: Origo

 

Arany László - Pancimanci

2010.06.20. 18:33 - zora57

Címkék: gyerek mese

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl volt, volt
egy szegényasszony, annak volt egy igen rest leánya, aki soha semmit
se lendített a ház körül, hanem csak ült a padon a ház előtt, vagy pedig
a faluban sétifikált előre-hátra. Váltig ütötte verte az anyja, de nem
használt semmit. Egyszer éppen olyankor pufolta, mikor a királyfi többed
magával arra sétált. Megszólítja a királyfi:

- Ugyan, szegényasszony, miért üti kend azt a leányt olyan nagyon?

- Ó, felséges királyfi, hogyne ütném, mikor mindenfélét megfon
aranyfonálnak, amit elöl-utol talál a ház körül, most is, míg a városban
voltam kenyeret keresni, minden ágyamat megfonta aranyfonálnak, most már
az sincs, amire lehajtsuk a fejünket.

Nagy szeget ütött ez a király fejébe: "Ejnye, de derék leány, jó volna
ez nékem!"

Máskor megint arra sétált a királyfi, megint csak ütötte-verte
a szegényasszony a lányát. Azt kérdi a királyfi:

- Miért üti-veri kend, szegényasszony, azt a leányt megint?

- Ó, felséges királyfi, hogyne ütném-verném, mikor még a sövényt is mind
felfonta aranyfonálnak

Még nagyobb szeget ütött a dolog a királyfi fejébe. Harmadszor már
szántszándékkal vette arra az útját, hát megint csak ott kínozta a lányát
a szegényasszony.

Akkor már éppen nem állhatta meg a királyfi szó nélkül. - Kutya
teremtette! minek üti-veri kend azt a szegény leányt? - Hogyne ütném,
felséges királyfi, mikor még a ház tetejéből is mind aranyfonalat fon,
pedig az nekem nem kell.

- Azért bizon sose üsse-verje, hogy olyan jó fonó; elveszem; én, majd
lesz énnálam miből fonni aranyfonalat.

Nagyon megörült a szegényasszony, hogy megszabadulhat attól a rossz
leánytól; a királyfi is megörült, mert szép is volt a leány, de azt is
meggondolta, hogy ha még a sövényből is aranyfonalat csinál, hát őnála
a drága szép lenből milyet fonhat?

Nem is húzták-halasztották a dolgot, megesküdtek s olyan lakodalmat
csaptak, hogy Hencidától Boncidáig folyt a sárga lé.

Egy héttel a lakodalom után mondja a királyfi a feleségének:

- No, édes feleségem, te talán meg is unod magad, hogy nem fonhatsz,
hanem ne félj, majd hozok én már lent. Holnap vásár lesz itt a szomszéd
városban, majd veszek ott vagy egy szekérrel.

Vett is a királyfi annyit, hogy nyolc ökör alig bírta haza.

- No, feleségem, most már fonhatsz.

A szegény királyné nem merte megmondani, hogy nem tud fonni; bezárkózott
egy szobába, ott sírt-rítt három nap, három éjjel.  Harmadik éjszaka,
amint ott sír-rí, éjféltájban megzörgeti valaki az ablakot.

- Nyisd ki, királyné, az ablakodat!

A királyné kinyitotta, beugrott rajta egy kis ember. Három arasz volt a
hossza, két rőf a bajusza, egy sing a szakálla.  Megszólította a királynét:

- Tudom, mi bajod, felséges királyné, de tudok ám én azon segíteni.
Én három nap alatt azt a sok lent mind megtudom fonni aranyfonálnak, addig
te találd ki a nevem, ha kitalálod, itthon maradhatsz, ha ki nem találod,
elviszlek magammal.

Gondolkozott a királyné, mitévő legyen? Utoljára is arra határozta,
hogy odaadja a lent. Mindegy, akár így, akár úgy hal meg.

A kis ember elvitte a sok lent. Most a királyné még szomorúbb lett,
mert sehogy se tudta a kis ember nevét kitalálni.

Másnap kiküldte a királyfi az ő vadászait az erdőre. Este, amint
hazajönnek, azt találja tőlük kérdezni:

- Mi újság, fiúk?

- Jaj, felséges királyfi - kezdi az egyik -, tudnék én valamit,
de tán el se hiszi felséged.

- Már mért ne hinném? Elhiszem biz' én, csak mondd el!

- Hát felséges király, amint az este ránk esteledett az idő, a többiek
tüzet raktak, elkezdtek danolni, én, hogy nagyon álmos voltain, otthagytam
őket, elindultam az erdőbe, hogy majd valami jó mohos helyet keresek
magamnak, ahova lefeküdjem.

Amint barangolok előre-hátra, egy pislogó tűz ötlik a szemembe.  Én is
mindjárt arra fordítottam a szekerem rúdját, hogy megnézzem, mi az ott?
Hát látom, hogy egy pici kis tüzet ugrál keresztül-kasul egy pici kis
ember, három arasz volt a hossza, két rőf a bajusza, egy sing a szakálla,
mindég azt kiabálta: "Én vagyok Pancimanci, az én nevem senki se tudja,
sütök-főzök, holnapután szép menyasszonyt hozok." Én azzal eljöttem onnan,
hogy majd a pajtásaimnak is megmutatom a csodabogarat, de mire
visszamentünk, hűlt helyét találtuk.

Mindenki elcsodálkozott ezen a furcsaságon, csak a királyné örült meg
neki, mert tudta, hogy az az ő embere. Este nagy vígan ült a szobájában,
még az ablakját is nyitva hagyta, egyszer csak ugrik be rajta egy kis
ember.

- No, királyné, kitelt a három nap; hazahoztam a sok drága aranyfonalat,
hát te kitaláltad-e az én nevemet?

- Hallgass, Pancimanci, hogyne találtam volna ki!

Leesett az álla szegény Pancimancinak. Szó nélkül hordta be a sok
aranyfonalat a kamarába.

Másnap reggel bevezeti a királyné az urát karonfogva a kamarába, mutatja
neki a sok aranyfonalat.

- Nézd csak, kedves uram, felséges király, de sok szép aranyfonalat
fontam.

A királynak majd elvette a szeme világát a nagy fényesség, úgy annyira,
hogy félre kellett neki fordulni. Összevissza csókolta a feleségét.

Harmadnap abban a városban volt vásár, ahol a királyfi lakott. Kiment a
királyfi, összevásárolt minden lent, ami csak a vásárban volt. A királyné
azalatt otthon sírt-rítt, nem tudta, mit csináljon megint a sok lennel.

Egyszer eszébe jutott, hogy lakik ott közelében három koldusasszony, akik
közül az egyiknek háta volt kipúposodva, a másodiknak az ajaka ért le
a melléig, a harmadiknak a nyelve verte a hasát. Ezeket magához hívatta
a királyné s megparancsolta nekik, hogyha majd a király otthon lesz,
menjenek oda koldulni, s ha kérdi a király: mitől lettek olyan nyomorékok?
mondják: a sok fonástól.

Úgy is lett. Hazament a király, megebédelt, délután kiment az udvarra
sétálni. Amint ott sétálgat, egyszer csikorog a kis ajtó, oda néz a
király, látja, hogy alig tud rajta bejönni egy szegényasszony, olyan púpos
a háta, odamegy a királyhoz, kéri, hogy: "Az Isten nevében ne sajnáljon
neki adni valamit." A király adott neki egy aranyat, de megkérdezte tőle:

- Ugyan szegényasszony, mi dolog az, hogy a kend háta úgy kipúposodott,
vagy ilyen volt mindég?

- Jaj, felséges király! Nem volt olyan szép leány, mint én, ebben
a városban se, de nagyon dolgos voltam, mindég fontam, éjjel-nappal,
s a sok üléstől így kipúposodott a hátam.

A király gondolkozóba esett, hogy hátha az ő felesége is így
megpúposodnék; de csak járkált tovább. Egy kis idő múlva megint csak
nyílott a kis ajtó, megint jött be rajta egy koldusasszony, akinek az
ajaka a mellét verte. Ennek is adott a király egy aranyat s ettől
is megkérdezte, mitől nőtt úgy meg az ajaka.

- Jaj, felséges király - felelt a koldusasszony -, nem volt olyan
szép leány, mint én, nagy darab földön. De sokat fontam, sokat rágtam
a kendert, utoljára így megnőtt az ajakam.

Már itt a király arra gondolt, hogy megmondja a feleségének, hogy
kevesebbet fonjon, neki is indult, hogy bemegy a házba, de a kutyák
elkezdtek ugatni, hát csak megnézte, hogy ki jön?

Nem más ment befelé, mint a harmadik koldusasszony, akinek nyelve a hasáig
lógott.

- Hát a kend nyelve mitől nőtt ilyen nagyra? - kérdi tőle a király.

- Jaj, felséges király, biz ez a sok fonástól. Sokat kell nyálazni
a fonalat, mikor fon az ember, attól nőtt így meg.

A király beszaladt a feleségéhez, elmondta neki, hogy mit látott-hallott;
milyen volt a három koldusasszony.

- De nem is engedem ám, hogy többet fonj, még csak egy arasznyi fonalat se!

A királyné tettette magát, mintha ő bánná legjobban a dolgot, elkezdett
sírni-ríni, de nem használt semmit. - A király a sok lent mind
megégettette, még a hamuját is kihordatta az udvarából

Az napságtól fogva semmi gondja sem maradt a királynénak. Még ma is
boldogul élnek, ha meg nem haltak.